A magyarok 63%-a szerint nem szükséges istenhit az erkölcsös élethez

A Pew Research Center április 20-án tette közzé legújabb felmérését arról, hogy az amerikaiak és más fejlett gazdaságú országok lakosai hogyan viszonyulnak ahhoz, hogy az Istenbe vetett hit előfeltétele-e az erkölcsös életnek.

Az amerikaiak közel kétharmada (65%) szerint az Istenbe vetett hit nem előfeltétele a személyes erkölcsösséghez. Görögország (60%), Németország (62%), Magyarország (63%), Olaszország (68%), Belgium (69%) és Lengyelország (67%) lakossága hasonló arányban válaszolt a feltett kérdésre.

Más országokban magasabb volt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint lehetséges az Isten-nélküli erkölcs: Svédországban ez a szám 90%, Franciaországban 77%, az Egyesült Királyságban és Hollandiában 76%, valamint Spanyolország 74% volt.

Az amerikai válaszadók közül, akik számára a vallás nagyon vagy valamennyire fontos, 51% mondta azt, hogy az erkölcsösséghez szükséges az istenhit, míg akik számára a vallás nem túl fontos, vagy egyáltalán nem fontos, 92%-ban nem értett ezzel egyet.

A felmérés szerint a baloldaliak nagyobb valószínűséggel mondták, hogy az erkölcs az istenhiten kívül is létezhet, és ez a tendencia a fiatalabb válaszadók körében is megfigyelhető volt.

Izraelben azonban rendhagyó válaszok születtek a többi országhoz képest a Pew adatai szerint.

Az izraelieknek csak a fele szerint nem szükséges az istenhit az erkölcsösséghez, míg 47% szerint igen.

A Pew adatai szerint az izraeli muszlimok 80%, a haredi izraeliek 90% és a hívő izraeliek 86% arányban mondták, hogy a hitnek együtt kell járnia az erkölcsösséggel.

Kevesebb amerikai hisz Istenben, mint valaha

Még mindig 81% vallja magát hívőnek, ami sokkal magasabb, mint az európai átlag.