Szudánba megy a Honvédség és a TEK, hogy evakuálja az ott rekedt magyarokat

A szudáni helyzet azt tette szükségessé, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálásával, a Terrorelhárítási Központ részvételével és a Magyar Honvédség kapacitásait kihasználva hazahozzuk a magyarokat Szudánból – jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: ennek érdekében nagyon nagy figyelemmel követik az ottani eseményeket. „A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – fogalmazott.

A miniszter kiemelte:

a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, legyenek bárhol is a világon.

Egy hete tartanak Szudánban az összecsapások a hadsereg és a félkatonai fegyveres erők között, az országban polgárháborús helyzet uralkodik – olvasható a videóhoz tartozó bejegyzésben, amely szerint Magyarországhoz hasonlóan már több ország megkezdte állampolgárai evakuálását.

A szombati nap folyamán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte az MTI-vel, hogy már kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

Polgárháborús a helyzet Szudánban, harcok robbantak ki a fővárosban

Az afrikai ország 2021-ben írta alá az Ábrahám Egyezményt, hogy normalizálja kapcsolatait Izraellel.

Hangsúlyozta, hogy sikerrel véget ért az érintettek evakuálása, ugyanis a percekben megérkezett a hajó az egyiptomi Gurdakába, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz.

Az érintetteket a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben. A magyarokat a nap folyamán Kairóba szállítják át konzuli segítséggel, és várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.

„Tehát ez egy magyar vezetésű, többnemzeti evakuációs művelet volt, amelyért több ország helyi diplomatái is már kifejezték a köszönetüket számunkra”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte: „nyolc magyar állampolgárról tudunk, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állunk, és arra készülünk, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuáljuk”.

„Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket egyelőre nem lehet megindítani”

– mutatott rá.

Illetve tudatta, hogy a kormány kapcsolatban van azokkal az országokkal, akiknek szintén vannak állampolgáraik Szudánban, és szintén terveznek evakuációs műveleteket, és amennyiben valaki meg tud indulni, akkor a többi nemzet tagjai is számíthatnak a segítségre.

A miniszter azt is leszögezte, hogy a fejleményeket figyelemmel követik, és mindent megtesznek a magyar veszélyeztetettek biztonságba helyezéséért.

Hogyan fosztogatta a Wagner Szudán aranyát

Új hidegháború zajlik Afrikában.