A tanárok lobbizásán múlt, hogy a BZSH nem vehette át az újlipótvárosi iskolát

A 444 utánajárt az esetnek és úgy tűnik a tanárok felmondásukkal fenyegetőztek, ha a BZSH átveszi az iskolát.

Mint korábban megírtuk a BZSH át akarta venné az újlipótvárosi iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól azzal az ígérettel, hogy a Herman Ottó világi iskola marad, csak több lesz a pénz és megerősödik a nyelvoktatás.

A tantestület azonban nem állt a kezdeményezés mellé, és a szülők közül is csak kevesen értettek egyet a fenntartóváltással. Több szülő is felháborodott, sőt az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” feliratú plakátot tett ki az iskola falára.

Végül a szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola

– derült ki a kedden este 7 órakor zárult szavazáson a Népszava értesülése szerint.

A 444 utána próbált járni, hogy mi állhatott a heves tiltakozás mögött. Információik szerint komoly szerepe lehetett az egyik tanárnak, aki egy egészen más zsidó szervezet iskolájában szerzett rossz tapasztaltai alapján arról beszélt a kollégáinak, hogy a hitközség nem fogja kifizetni őket.

A lap beszámolója szerint a tantestület egyetlen tagja sem volt hajlandó nyilatkozni, ezért a szülőktől próbáltak információt kapni.

A 444-nek többen is megemlítették, hogy

a tantestület egyik tagja a saját tapasztalataira alapozva azt mesélte mind a kollégának, mind szülőknek, hogy amikor korábban egy budapesti zsidó felekezeti iskolában tanított, a Budapesti Zsidó Hitközség nem utalta rendesen a fizetését.

Egy, az iskola belső életében aktív szülő szerint ez érezhetően nagy hatással volt az egész tantestület hozzállására, mert a sztorit többüktől is visszahallotta. Mint kiderült nem a BZSH által fenntartott iskolában tanított az illető tanár.

A sztori egy a lapnak nyilatkozó szülő tapasztalatai szerint úgy csapódott le a tanári karban és az igazgatóban, hogy a BZSH-nek nem szabad hinni.

Bár a fenntartóváltás ügye a szülők körében is komoly feszültséget keltett, többek elmondása alapján az iskolában a gyűléseket kivéve nem folyt köztük nyílt kampányolás semmilyen irányban. Egyetlen esetet kivéve, amikor egy gyerek – nyilvánvalóan nem a saját ötlete alapján – kirakott egy kézzel írt plakátot azzal a szöveggel, hogy “Szavazzatok nemmel a Zsidó iskolára! Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak!”

A 444 riporterének nyilatkozó zsidók közül többen hangsúlyozták, hogy ők a folyamat során ezen kívül nem tapasztaltak nyílt antiszemita megnyilvánulásokat, és ezt nem érzik jelentős vonalnak a sztoriban.

Kunos Péter ezt másképp látta, a szülőknek írt levelében is tett említést antiszemita megnyilvánulásokról. Kunos maga is a tanárok kampányának középpontjába került, a hitközség ügyvezető igazgatójáról ugyanis elterjesztették a szülők körében, hogy Kunos börtönviselt. Az egykori bankárt ugyanis az Agrobank vezetőjeként 1998-ban letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetés miatt, 2000-ben szabadult Baracskáról.

A lap szerint a szülők maguk nem feltétlenül származási alapon álltak hozzá a témához. Sokkal inkább hatott rájuk a fenyegetés, hogy a szülők felállnak.

“Szerettünk volna csinálni egy ingyenes, közösségi szellemű, világi iskolát, melyben az újlipótvárosi kulturális sokaság érték. Jó nyelvoktatással és digitális tudással. Ezek szerint ebben az iskolában ma a szülők többsége jónak tartja az állami oktatást, a tanárok 96 %-a elégedett a sorsával, nem akar jobbat. Ezt el kell fogadnunk” – mondta a 444-nek Salusinszky András nyelvtanár, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója.

Az újlipótvárosi szülők nem kérnek a neológ hitközségből

A szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola.