Netanjahu figyelmeztette Szaúd-Arábiát Iránnal kapcsolatban

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette a szaúdi vezetést az Iránnal való kapcsolatok újbóli fellángolásának veszélyeire a Kína által közvetített múlt havi megállapodást követően, miközben nagyobb amerikai szerepvállalást sürgetett a Közel-Keleten.

„Azok, akik Iránnal szövetkeznek, a nyomorúsággal szövetkeznek. Nézzék meg Libanont, nézzék meg Jement, nézzék meg Szíriát, nézzék meg Irakot”

– mondta Netanjahu a CNBC-nek adott szerdai interjújában, hangsúlyozva, hogy

„a közel-keleti problémák 95%-a Iránból ered”.

A szaúdi-iráni megállapodással kapcsolatban, amelyben a két ország megállapodott diplomáciai képviseleteik újranyitásáról, Netanjahu a CNBC-nek elmondta:

„Úgy gondolom, hogy ennek valószínűleg sokkal több köze van ahhoz a vágyhoz, hogy a Jemenben régóta fennálló konfliktus de-eszkalálódjon vagy akár megszűnjön. Úgy gondolom, hogy Szaúd-Arábiának nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy kik az ellenfeleik, és kik a barátaik”.

Netanjahu tagadta, hogy tudna bármilyen kínai kezdeményezésről, amely az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus megszüntetése érdekében való közbenjárásra irányulna. Kína külügyminisztere, Csin Gang a héten azt mondta, hogy országa kész segíteni a két fél közötti béketárgyalások elősegítésében.

„Nem tudok semmilyen konkrét ilyen jellegű ajánlatról”

– mondta Netanjahu a CNBC-nek.

„Tiszteljük Kínát, sokat üzletelünk Kínával. De azt is tudjuk, hogy nagy barátunkkal, az Egyesült Államokkal nélkülözhetetlen szövetségben vagyunk”.

Netanjahu az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok esetleges normalizálásáról is nyilatkozott. Izraelről évek óta azt pletykálják, hogy a színfalak mögött kapcsolatokat ápol Szaúd-Arábiával, de a szaúdiak hevesen cáfolták ezeket a híreszteléseket.

Szaúdi tisztviselők többször is azt mondták, hogy egy palesztin állam, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, előfeltétele annak, hogy Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel.

„Nagyon szeretnénk megállapodni Szaúd-Arábiával. Mert szerintem ez egy újabb hatalmas ugrás lenne a béke szempontjából. Sok szempontból véget vetne az arab-izraeli konfliktusnak”

– mondta Netanjahu szerdán a CNBC-nek, megjegyezve, hogy ez kikövezhetné az utat a palesztinokkal folytatott további diplomáciai kapcsolatok előtt.

„Szeretnénk a béke körét kiterjeszteni” – tette hozzá.

Szűkítve a Szaúd-Arábiával való kapcsolat lehetőségét, Netanjahu azt mondta:

„Azt hiszem, a határ a csillagos ég. És még az ég sem a határ, mert az űrben is sok lehetőség van”.

Az USA közel-keleti szerepéről Netanjahu a CNBC-nek nyilatkozva elmondta: „Úgy gondolom, hogy nemcsak Izrael, hanem sok tekintetben a legtöbb közel-keleti ország üdvözölné az amerikai közel-keleti szerepvállalást, ahogy régebben volt”.

15 kilométerre az iráni határtól nyit nagykövetséget Izrael Türkmenisztánban

Eli Cohen izraeli külügyminiszter közel 30 év óta az első kormánytisztviselő, aki ellátogat a közép-ázsiai országba.