Mesterséges intelligencia segítségével keltik életre Ofra Hazát és Zohar Argovot

Két elhunyt izraeli énekesnő fog énekelni Izrael 75. függetlenségi napja alkalmából.

A „Here Forever” című dalt Ofra Haza és Zohar Argov, két híres izraeli énekesnő fogja előadni, akik 2000-ben, illetve 1987-ben hunytak el, a Session 42 izraeli székhelyű zenei tech cégnek köszönhetően.

A Session 42 a szintén izraeli Aiode cég közreműködésével a mesterséges intelligencia technológiában elért legújabb fejlesztéseket használta fel az énekesnők „felélesztésére”.

A Session 42 úgy képezte ki mesterséges intelligencia énekeseit, hogy Haza és Argov énekének felvételeit táplálta beléjük, így az nem csak a hangjukat tudta reprodukálni, hanem át is vette árnyalt énekstílusukat és jellegzetességeiket.

Ha ez nem lenne elég, a dalban szereplő elektromos gitárhangokat is mesterséges intelligencia segítségével állították elő.

A dalt a jövő héten, Izrael 75. születésnapja alkalmából a Kan rádióállomás fogja sugározni.

„Mi történne, ha Ofra Haza és Zohar Argov ma bemennének a stúdióba, és együtt vennének fel egy vadonatúj dalt, amelyet a mai legnagyobb slágerek szerzői írtak nekik? Kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy olyan korban élhetünk, amikor meghallgathatjuk a választ erre a kérdésre” – mondta Li-or Averbach, a Kan rádiós részlegének alelnöke.

Oudi Antebi, a Session 42 vezérigazgatója és társalapítója a Jerusalem Postnak elmondta, hogy munkafolyamat egyik legfontosabb első lépése az volt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a lehető legnagyobb tiszteletet tanúsítják az elhunyt énekesnők felé.

Minden idők legjobb énekesnői közé választották a „Közel-Kelet Madonnáját”

A tragikusan fiatalon elhunyt Ofra Hazát már karrierje kezdetén Izrael pophercegnőjeként emlegették.

„Amikor elkezdtünk gondolkodni ezen az ötleten, az ötlet kreatív szempontból született: „Mit tennénk, ha bármit megtehetnénk? Mi lenne az?” – emlékezett vissza Antebi. „Azt kérdeztük magunktól: ‘Ez etikus? Megtehetjük-e?’, és úgy döntöttünk, hogy lényegében hagyjuk, hogy a [művészek] családjai döntsenek helyettünk. Elmentünk a családokhoz, és azt mondtuk:

‘képzeljétek magatokat a szeretteitek helyébe, és tudassátok velünk, hogy szerintetek szeretnének-e részt venni ebben a projektben’. Ez volt a legjobb, amit tehettünk.”

Mérlegelés után Haza és Argov családja zöld utat adott, és Antebi csapata elkezdett dolgozni a következő kérdésen: a legalitáson. „A jogi szempontok az elsők” – mondta Antebi, majd kifejtette, hogy mivel a technológia még annyira új, nincs olyan nagy jogi szabályozás, amely egy ilyen projektet kezelni tudna – így a zenészek jogtulajdonosainak teljes körű jóváhagyó aláírásának megszerzése volt a fő útjuk.

„Sokan játszottak már a mesterséges intelligenciával és a dalokkal, valamint a hangok utánzásával, de még soha nem jelent meg olyan dal a rádióban, amely valódi emberek mesterséges intelligencia által generált hangját használta volna. Az egész etikai és jogi koncepció itt új terület, és nagyon érzékenyen közelítettük meg” – mondta.

Mesterséges intelligencia a Neokohnnak: Izrael fővárosa Jeruzsálem

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát az ukrajnai konfliktus megoldásáról, a nemzetközi jog buktatóiról, Magyarország és Izrael ügyeiről. Interjú.