Minden idők legjobb énekesnői közé választották a „Közel-Kelet Madonnáját”

A 2000-ben, 43 éves korában elhunyt izraeli Ofra Haza a 186. helyen szerepel a Rolling Stone magazin minden idők 200 legjobb énekesnőjének listáján.

„Jemeni zsidó felmenői által inspirálva Haza a hagyományos hangzást ötvözte a modern technikával, hogy valami olyasmit hozzon létre, ami egyszerre érezteti, hogy ősi és korát megelőző.

Az olyan albumok, mint az 1984-es Shirei Teiman, az 1988-as Shaday és az 1992-es Kirya az amerikai poppiacon való példátlan megjelenése bebetonozta a „Közel-Kelet Madonnája” státuszát”

– írta Hazáról a magazin.

Haza 1957-ben született Tel-Avivban, egy kilenc gyermekes család legfiatalabb gyermekeként. Tizenkét évesen csatlakozott egy helyi színházi csoporthoz, 19 évesen pedig Izrael legnépszerűbb popsztárja lett.

Izraeli karrierje mellett Haza nemzetközileg is ismertté vált, amikor 1983-ban ő képviselte Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon a Chai című dallal, amellyel a második helyen végzett.

Im Nin’Alu – Ofra Haza

Im Nin’Alu (If The Doors Are Locked) – Ofra Haza.

A nagy nemzetközi áttörést az 1984-es Shirei Teiman című album hozta meg számára, amely Haza gyermekkorában hallott dalaiból állt, olyan feldolgozásokkal, amelyek autentikus közel-keleti ütőhangszereket kombináltak klasszikus hangszerekkel.

Haza karrierje során 17 stúdióalbumot és egy élő albumot vett fel.

2000. február 23-án, 42 éves korában hunyt el. Halálának közvetlen oka tüdőgyulladás volt, amelynek eredete az írott sajtóban megjelenő találgatások szerint AIDS betegség lehetett. Családja sohasem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt a híresztelést. Férjének, Doron Askhenazinak 2001. április 7-i halálával kapcsolatos vizsgálatok megerősítették, hogy HIV-fertőzött volt.

Izraeli popénekesnő: Egymillió dollárért sem vagyok hajlandó fellépni sábátkor

Sarit Hadad az Instagram-követőinek beszélt a sábát fontosságáról az életében.