Alan Dershowitz: Politikai indíttatású a Trump elleni vádemelés

Az elnök korábbi ügyvédje szerint negatív precedenst teremthet a Trump elleni vádemelés, és utat nyithat a politikai indíttatású pereknek.

Kedden az amerikai történelemben először fordult elő, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnököt vád alá helyeztek.

A híres ügyvéd leírja, hogy a vádirat múlt heti bejelentése óta mindenki lélegzetvisszafojtva várta a vádirat feloldását, abban a reményben, hogy lesz benne valami, ami indokolja a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg ilyen nagy horderejű lépését.

„De nem volt. Bragg vádiratában és a hozzá tartozó tényállási nyilatkozatban 34 teljesen nevetséges vádpontot találtak, amelyek olyan könyvelési és nyilvántartási bejegyzéseken alapulnak, amelyek még csak nem is számítanak büntethető vétségnek – pláne nem az a bűncselekmény, amellyel Trump volt elnököt vádolták”

jelenti ki Dershowitz.

„A 34 vádpont a volt elnök által állítólag Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett titoktartási pénzekkel kapcsolatos. Márpedig a hallgatási pénz kifizetése egy házasságtörő szexuális kapcsolat nyilvánosságra hozatalának megakadályozására nem bűncselekmény. Alexander Hamilton is megtette. Ahogyan több ezer más magas rangú amerikai is. Egyikük sem hozta nyilvánosságra az ilyen kifizetéseket a nyilvános vállalati nyilvántartásokban. Végül is, miért fizetnénk hallgatási pénzt, ha nyilvánosan be kell számolnunk a kifizetés okairól?” – vezeti le a jogász.

Bragg kerületi ügyész mégis biztosította az amerikaiakat, hogy az ilyen hamis nyilvántartási ügyek üldözése nagyon fontos a hivatalának. Dershowitz szerint ez azonban hamis állítás, szerinte nincsenek ilyen ügyek, mert senki, aki titkos pénzt fizet a szex eltitkolásáért, nem hozza nyilvánosságra ezt a tényt a nyilvános aktákban.

A vádirat és a hozzá tartozó tényállás egy kicsit többről szól, mint a Stormy Daniels ügy. Bragg kerületi ügyész 34 különálló vádpontot csinált ebből és a kapcsolódó epizódokból. De alapjában véve ez egy nyilvántartási ügy az ügyvéd szerint.

„Ahhoz, hogy egy megkérdőjelezhető vétségből még megkérdőjelezhetőbb bűncselekményt csináljon, Braggnek azt kellett állítania, hogy Trump azért tett hamis bejegyzéseket, hogy más bűncselekményeket fedezzen. Itt a leggyengébb a vádirat. Bár maga a vádirat nem részletezi, hogy állítólag milyen bűncselekmények jártak Trump fejében, a tényállásból kiderül, hogy ezek általában választási ügyekkel kapcsolatosak. Az elmélet szerint Trump inkább a kampánya segítése érdekében rejtette el a hallgatási pénzek kifizetésének valódi okát, mintsem azért, hogy eltitkolja a házasságtörő viszonyt a felesége, a gyermekei és az üzlettársai elől. Ez a legjobb esetben is gyenge, legrosszabb esetben pedig szinte lehetetlen bizonyítani” – írja Dershowitz.

A szerző szerint ha az ügy manhattani esküdtszék elé kerül minden bizonnyal elítélik Trumpot.

„Emlékezzünk vissza, hogy Bragg azzal az ígérettel kampányolt, hogy elkapja Trumpot, így az esküdtek között kétségtelenül lesznek olyan manhattaniak, akik ennek az ígéretnek a teljesítése érdekében szavaztak rá. Azzal, hogy Trump elítélésére szavaznak, segíthetnek Braggnek teljesíteni a választóknak és feltehetően az esküdteknek tett ígéretét. Úgy tűnik, hogy ez nem biztosítja a tisztességes tárgyalást, és ezért Trump ügyvédei kétségtelenül a helyszín megváltoztatását fogják kérni – amit Bragg kétségtelenül hevesen ellenezni fog, mert úgy tűnik, hogy az utolsó dolog, amire törekszik, az a tisztességes tárgyalás” – írja Dershowitz.

Az ügyvéd szerint 34 vádpont és a hosszadalmas dokumentumok ellenére továbbra is egyértelmű, hogy egyetlen ésszerű kerületi ügyész sem szentelt volna ennyi időt és ennyi erőforrást a nyilvántartási jogsértések felkutatására, ha nem állt volna mögötte politikai indíték.

Bragg elődjének ugyanezek a bizonyítékok álltak rendelkezésére, és elutasította a vádemelést. Bragg is így tett a hivatali ideje elején – ez a döntés visszahatást váltott ki, és nyomást gyakorolt Braggra, hogy változtassa meg a véleményét. Bragg így tett, és ennek eredménye volt Trump keddi megjelenése egy manhattani bírósági teremben.

„Megjelenése szomorú eltérést jelentett a korábbi precedenstől, és nagy valószínűséggel ez a mélyen elhibázott vádirat új precedenst teremt, amelynek értelmében az egyik párt választott ügyészei politikai ellenfeleik esetleges bűncselekményei után kutatnak.

A vádirat egyik figyelemre méltó eleme, hogy a 34 vádpont egyike sem említi Trump bűncselekményeinek egyetlen állítólagos áldozatát sem. Ezek az áldozat nélküli bűncselekmények megtestesítői. De vannak valódi áldozatok: az amerikai igazságszolgáltatási rendszer és a jogállamiság

– írja Alan Dershowitz.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Trump vs. DeSantis: Ha harc, hát legyen harc?

Letarolja-e Donald Trump a floridai kormányzót mielőtt az bejelentené az indulását? Hajdú Tímea írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.