Törvénnyel tiltanák el az elnökségtől Kongó egyetlen zsidó politikusát

A Kongói Demokratikus Köztársaság egyetlen zsidó politikusát az elnöki poszttól eltiltó törvény támogatói ismét megpróbálják akaratukat keresztül vinni a parlamenten.

A törvény, amelyet a héten újra beterjesztettek az afrikai ország parlamentjébe, megakadályozná, hogy bárki, akinek nem mindkét szülője kongói, elnök lehessen.

Ezzel megakadályoznák Moise Katumbit, hogy elnök lehessen. Katumbi egy helyi királyi családból származó kongói nő és egy görög zsidó, bizonyos Nisim Soriano fia, aki a holokauszt idején menekült az akkori belga gyarmatra.

„Az állampolgárságról szóló vitatott törvényjavaslatra az ellenzék úgy tekint, mint egy olyan eszközre, amely elzárja az utat Moise Katumbi előtt, aki a 2023-as elnökválasztás vezető jelöltje, és akit a legnagyobb esélyesnek tartanak a hivatalban lévő elnök legyőzésére” – mondta Katumbi egyik szóvivője a Jewish Telegraphic Agency-nek.

Katumbi nem először száll szembe a törvényjavaslattal, amely a Tshiani-törvény néven ismert, annak előterjesztője, Noel Tshiani, egy rivális politikus után. Tshiani 2021-ben, amikor Katumbi is indult, hasonló törvényjavaslatot terjesztett elő, az ország választásaiba való külföldi beavatkozással kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Katumbi egyébként egész életében a Kongóban élt, és anyai ágon a helyi lundi népcsoport egyik királyának dédunokája.

Számos vállalat tulajdonosa a bányászat, a szállítás és az élelmiszertermelés területén, és az ország egyik leggazdagabb embere. Az Economist 2016-ban a Kongó akkori elnöke, Joseph Kabila után „az ország második legbefolyásosabb emberének” nevezte.

Katumbi korábban a déli Katanga tartományának kormányzójaként rendkívül népszerű volt, 2007 és 2015 közötti kormányzása alatt tízszeresére növelte a régió bevételeit, és hasonló ugrásszerű növekedést ért el a vízi infrastruktúrához való hozzáférés és az írni-olvasni tudás aránya terén.

Franciaország és a Wagner-csoport „titkos háborúja” Afrikában

Tíz magas rangú francia tisztviselő beszélt az Axiosnak Franciaország afrikai stratégiájáról.

Katumbi mind üzleti, mind politikai karrierje során szoros kapcsolatokat ápolt Izraellel, ahol az apja később letelepedett. Katumbi gyakran látogatta Izraelt, amíg apja még élt.

A kérdéses törvényjavaslatot az országon belül és kívül egyaránt bírálták, az emberi jogi szervezetek alkotmányellenesnek nevezték, attól tartva, hogy a nemrég háború sújtotta államban újra fellángolhat az erőszak.

„Megdöbbentőnek tartom azt a törvényjavaslatot, amely kizárna egy vezető jelöltet a jelöltségből pusztán a zsidó származása miatt”

– mondta Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke, aki szoros kapcsolatban áll Katumbival.

„Ez az emberi jogok égbekiáltó megsértése és veszélyes visszalépés a Kongói Demokratikus Köztársaság számára” – mondta Margolin. „Biztos vagyok benne, hogy a kongói polgárok harcolni fognak ez ellen az igazságtalan törvényjavaslat ellen, és biztosítani fogják, hogy minden ember részt vehessen a választási folyamatban, függetlenül a származásától. Felhívom mindazokat, akik hisznek az igazságosságban és az egyenlőségben, hogy egyesüljenek ebben Kongó és az egész afrikai kontinens jövője szempontjából kulcsfontosságú küzdelemben.”

Afrikában indítanak közös vállalkozásokat az Öböl-menti arabok Izraellel

A 2020-as Ábrahámi Megállapodás aláírása óta az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kétoldalú kereskedelem 438%-kal ugrott meg.