Franciaország és a Wagner-csoport „titkos háborúja” Afrikában

A frankofón nyugat-afrikai fővárosokban a közelmúltban tartott tüntetéseken egy másik piros-fehér-kék csíkos zászló is megjelent: Oroszországé – írja az Axios.

Burkina Fasoban szeptember 30-i puccs játszódott le. A tüntetők megtámadták a francia nagykövetséget és egy francia kulturális központot, miközben az a hír járta, hogy Franciaország bújtatja a megbuktatott elnököt, valamint katonai beavatkozást tervez. A francia tisztviselők szerint ez mind dezinformáció volt, amely mögött Oroszországra állt.

Hasonló Franciaország-ellenes tüntetésekre és francia képviseletek elleni támadásokra került sor Maliban és Csádban is.

Tíz magas rangú francia tisztviselő, akik nem kívánták megnevezni magukat, tájékoztatták az Axios-t és két másik amerikai hírügynökséget Franciaország afrikai stratégiájáról.

Egy név folyamatosan felbukkant a tájékoztatáson: Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcháé, aki Putyin szövetségese és a Wagner-csoport megalapítója, és állítólag online trollok seregét felügyeli.

A legutóbbi francia becslések szerint 2400 Wagner-zsoldos tartózkodik Afrikában, elsősorban Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban. Mindkét ország gyakorlatilag megszakította kapcsolatait Franciaországgal Oroszország javára.

Wagner – vegyes eredménnyel – felbukkant Líbiában, Madagaszkáron és Mozambikban is.

Franciaország a dekolonizáció után is sokáig meghatározó hatalom maradt Nyugat-Afrikában, de Oroszország befolyása az ukrajnai háború ellenére is növekedni látszik a térségben.

Francia tisztviselők úgy vélik, hogy Prigozsin és talán maga a Kreml finanszírozza a franciaellenes narratívákat terjesztő online kampányokat és helyi NGO-kat.

Moszkva régóta tagadja a Wagnerhez fűződő kapcsolatokat, bár az orosz állami média nemrégiben ünnepelte a csoport ukrajnai szerepvállalását.

A Kreml az elmúlt években az afrikai vezetőkkel való nyílt kapcsolatfelvételét is fokozta, Szergej Lavrov külügyminiszter többször is látogatást tett a kontinensen.

A francia fegyveres erők létrehoztak egy információs hadviselési egységet, amely az Oroszországból érkező „információs támadások” kiszűrésére és elhárítására összpontosít.

Az al-Kaida szövetségesei Maliban ölik a Wagner-csoport zsoldosait

Maliban 2020-ban katonai puccs volt, Bamako ezt követően szorosabb együttműködést alakított ki Oroszországgal, valamint a Kremlhez köthető Wagner magáncéggel.

Ez része annak a stratégiának, amelynek célja, hogy „semlegesítsék Wagnert Afrikában” azáltal, hogy tudatosítják, hogy a zsoldoscsoport jelenléte nem biztonságot jelent, hanem „gyilkosságokat és kizsákmányolást”.

Franciaország az év elején azt állította, hogy meghiúsította a Wagner zsoldosok azon kísérletét, hogy Maliban ássanak egy tömegsírt, és azt a francia csapatokra kenjék.

„Nem Wagnerrel versenyzünk, hanem egy olyan orosz törekvéssel, amelynek célja Franciaország és a Nyugat kiűzése Afrikából”

– állítja az egyik francia tisztviselő.

„Nagyon elfoglaltak vagyunk”

– tette hozzá.

Az interneten terjedő franciaellenes érzelmek egy része a brutális gyarmati múltból merít. De egy magas rangú tisztviselő szerint leginkább a szélsőséges csoportok legyőzésének kudarca vezérli.

A francia csapatok augusztusban fejezték be kivonulásukat Maliból, miután kilenc évig harcoltak az ottani iszlamista lázadás ellen.

A 2020-as puccsal hatalomra került junta vezetője, Assimi Goïta kiszorította a franciákat Maliból, és a hírek szerint befogadta Wagnert, bár állítása szerint csak „orosz kiképzőkkel” érkeztek az országba.

A francia csapatok továbbra is Nigerből tevékenykednek. A múlt hónapban ott is voltak franciaellenes tüntetések, szintén orosz zászlókkal.

Emiatt a francia tisztviselők a katonai műveleteiket a radar alatt akarják tartani, és nagyobb figyelmet akarnak fordítani az általuk segélyezésre és fejlesztési projektekre költött több százmillió euróra.

„Wagner ezzel szemben profitot akar termelni, miközben a világ legszegényebb helyein veti meg a lábát”

– mondja egy francia tisztviselő.

„Oroszország nem Kína. Soha nem építettek hidat Afrikában”

– teszi hozzá az egy másik tisztviselő.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.