Afrikában indítanak közös vállalkozásokat az Öböl-menti arabok Izraellel

A jeruzsálemi és az Abu Dhabi-i külügyminisztérium jelenleg egy olyan közös adatbázison dolgozik, amely összekapcsolná az ilyen vállalkozásokat kereső izraeli és emirátusi vállalatokat, különösen a mezőgazdaság és a vízügy, a kommunikáció és a digitális vállalkozások területén.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közös vállalkozásokra törekszik Afrikában – tudta meg az Israel Hayom hétfőn.

A jeruzsálemi és az Abu Dhabi-i külügyminisztérium jelenleg egy közös adatbázison dolgozik, amely összekötné az ilyen vállalkozásokat kereső izraeli és emirátusi vállalatokat, különösen a mezőgazdaság és a vízügy, a kommunikáció és a digitális törekvések területén.

A 2020-as Ábrahámi Megállapodás aláírása óta az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kétoldalú kereskedelem 438%-kal ugrott meg, és 2021-ben elérte a 3,7 milliárd sékelt (több mint 400 milliárd forint). A közgazdászok előrejelzései szerint a kereskedelem az elkövetkező években exponenciálisan fog bővülni, és tovább gyorsul, tekintettel arra, hogy a zsidó állam és az Öböl menti királyság májusban szabadkereskedelmi megállapodást írt alá.

„Az elmúlt két évben jelentős ugrás történt a kölcsönös kereskedelemben, és az ilyen üzleti együttműködés erősíti a gazdaságok közötti kapcsolatokat, és mélyebb dimenziót ad a két ország közötti összes kapcsolatnak”

– mondta Yael Ravia-Zadok, a Külügyminisztérium gazdasági diplomáciai osztályának vezetője.

Az emírségek – magyarázta – „jól ismerik az izraeli vállalatok hírnevét az afrikai projektek vezetésében, és nagy gazdasági potenciál van itt. Nagy jelentőséggel bír a globális kihívások közös kezelése is, amelyek közül a legfontosabb az éghajlatváltozás és annak a Közel-Keletre és Afrikára gyakorolt hatásai”.

A jelenlegi kezdeményezés arra szólítja fel az izraeli és az Egyesült Arab Emírségekbeli vállalatokat, hogy közös adatbázisra jelentkezzenek azzal a céllal, hogy kölcsönös lehetőségeket teremtsenek az afrikai projektek feltárására és előmozdítására. A jeruzsálemi és az abu-dzabi külügyminisztérium ezután segítséget nyújt majd a vállalatoknak a kontinens különböző kormányaival való kapcsolattartásban.

A projekt az ugandai, kenyai, nigériai, ghánai, elefántcsontparti és szenegáli vállalkozásokra fog összpontosítani, amelyeket olyan kritériumok alapján választanak ki, mint például az üzletkötések előmozdítására való képesség, a diplomáciai érettség, a folyamatban lévő projektek, az EAE és az izraeli cégek relatív előnyei az ezekben az országokban megvalósuló projektek tekintetében stb.

Ravia-Zadok szerint Afrika népessége a 2020-as 1,3 milliárdról 2050-re várhatóan 2,5 milliárdra nő, ami azt jelenti, hogy a kontinens a világ népességének mintegy 25%-ának ad majd otthont.

„Az Afrikai Fejlesztési Bank szerint a kontinensnek 130 és 170 milliárd dollár közötti infrastrukturális beruházásokra van szüksége, amiből elég egy kis részarány is, hogy hatalmas profitot termeljen.

„Izrael világszínvonalú képességeket és a legmagasabb szintű hírnevet hoz magával a mezőgazdaság és a vízügy területén. Izrael a digitális technológia és a kommunikáció terén is világelső. Az általunk vizsgált projektek a témák széles skálájával foglalkoznak – a mobil, a fintech, az elérhető kormányzat és még sok minden más, amire nagy igény van Afrikában”

– mondta.

Aláírták Izrael és az Egyesült Arab Emírségek szabadkereskedelmi megállapodását

Ez Izrael első szabadkereskedelmi megállapodása egy arab országgal, amely a kereskedelem fellendítését célozza a két állam között.