Az IDF lelőtt egy drónt Izrael felett

Az izraeli hadsereg hétfőre virradóra bejelentette, hogy lelőtt egy azonosítatlan légi járművet, mely Szíria felől hatolt az ország légterébe.

A fegyveres erők közleménye szerint az éjszaka folyamán észlelt légi jármű nem jelentett veszélyt.

A hadsereg vizsgálja Irán esetleges érintettségét

– idézte a Haaretz című izraeli napilap a közleményt.

A The Jerusalem Post című napilap azt közölte, a drónt egy lakatlan területen lőtték le, az észak-izraeli Hula-völgynél, a maradványokat vizsgálják.

Mindeközben vasárnap reggel a szíriai védelmi minisztérium azt közölte, Izrael rakétákkal támadta a közép-szíriai Homsz tartományt. A damaszkuszi vezetéshez közelálló Sám FM rádióállomás szerint a támadás célpontja a hadsereg egyik nyugat-homszi támaszpontja volt, és öt katona megsebesült.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni Hezbollah állásaira. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet szerint Izrael csak márciusban hat légicsapást hajtott végre szíriai területen.

Drónelhárító rendszereket adhat Izrael Ukrajnának

Ez az első alkalom Ukrajna Oroszország általi megszállása óta, hogy Izrael védelmi export engedélyeket hagyott jóvá Ukrajnának.