Drónelhárító rendszereket adhat Izrael Ukrajnának

Izrael a közelmúltban jóváhagyta drónok elleni olyan zavarórendszerek eladását, amelyek segíthetnek Ukrajnának az Oroszország által a háborúban használt iráni drónok ellen – közölte három izraeli és ukrán tisztségviselő szerdán az Axiosnak.

Ez az első alkalom Ukrajna Oroszország általi megszállása óta, hogy Izrael védelmi export engedélyeket hagyott jóvá Ukrajnának.

Eddig ugyan Izrael több tonna humanitárius segélyt és védelmi felszerelést szállított Ukrajnának, de elzárkózott attól, hogy fejlett fegyvereket adjon el Kijevnek, attól tartva, hogy egy ilyen lépés feszültséget okozhatna Oroszországgal és árthatna az izraeli biztonsági érdekeknek Szíriában.

Az Axios szerint miután Oroszország iráni gyártmányú támadó drónokat kezdett használni, az ukrán kormány fokozta a nyomást az izraeli katonai segítségért.

Ukrán tisztviselők azt állították, hogy a fegyverrendszerek Ukrajnának való biztosítása Izrael érdeke, mert Irán így információt szerezhet arról, hogyan teljesítenek a drónok, és aztán javíthat hatékonyságukon.

Irán elismerte, hogy a háború kezdete előtt szállított néhány drónt Oroszországnak, de tagadja, hogy az invázió kezdete ilyesmit tett volna. Oroszország is tagadja, hogy iráni gyártmányú drónokat használna annak ellenére, hogy ennek ellenkezőjéről egyre több bizonyíték szól.

A kiviteli engedélyek Joav Gallant védelmi miniszter és Eli Cohen külügyminiszter általi jóváhagyására február közepén került sor, amikor Izrael Netanjahu utasítására felülvizsgálta a háborúval kapcsolatos politikáját – mondták az izraeli és ukrán tisztviselők. Ez a felülvizsgálat lezárult, de új döntések nem születtek az izraeli tisztviselők szerint.

Cohen február 15-i kijevi útja során értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a jóváhagyásról.

Az engedélyeket két izraeli vállalat – az Elbit és a Rafael – számára hagyták jóvá, amelyek drónok elleni rendszereket fejlesztenek – mondták izraeli és ukrán tisztviselők.

Egy ukrán tisztviselő azt is elmondta, hogy az ukrán védelmi minisztérium küldöttsége nemrég Izraelben járt, hogy megismerkedjen a drónelhárító rendszerekkel, de egyelőre nem írtak alá semmilyen megállapodást.

Zelenszkij kritikusan nyilatkozott az előző kormányról, és elítélte az Oroszországgal vívott háború idején Izrael által nyújtott segítség hiányát, mondván, hogy országa „semmit” nem kapott Izraeltől.

Később változtatott véleményén és azt mondta, hogy „pozitív tendenciát” lát Kijev és Jeruzsálem kapcsolatában, miután a két ország megosztotta egymással az információkat arról, hogy Oroszország állítólag több száz iráni drónt használt az ukrajnai háborúban.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornyijcsuk nemrég azt mondta, hogy országa esélyt ad Izrael új kormányának.

Netanjahunak meg kellene próbálnia közvetíteni Oroszország és Ukrajna között

De csak óvatosan – írja szerkesztőségi véleménycikkében a The Jerusalem Post.