Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emelnek a volt amerikai elnök ellen a pornósztárnak fizetett hallgatási pénz miatt – írja a BBC. 

Az ellene folyó eljárás részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

Az esküdtszék megszavazta a vádemelést, miután vizsgálatot indítottak a Stormy Danielsnek kifizetett 130 000 dollárral kapcsolatban, amellyel megpróbálta megvásárolni a nő hallgatását egy állítólagos viszonyról.

A 76 éves Trump tagadja, hogy vétkes lenne. Ő az első hivatalban lévő vagy volt amerikai elnök, aki ellen büntetőjogi vádat emelnek.

A nyomozást folytató Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész hivatala megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot Trump úr ügyvédjével, hogy „összehangolja a megadását” a nem részletezett vádakkal kapcsolatban.

A Floridában élő exelnök várhatóan hétfőn New Yorkba repül, és kedden bíróság elé áll – közölte két, az ügyet ismerő forrás a CBS Newsnak, a BBC amerikai partnerének.

A vádiratban szereplő vádakat a körülbelül 10-15 percig tartó meghallgatáson olvassák majd fel neki.

Az Egyesült Államok titkosszolgálata – amelynek feladata a hivatalban lévő és volt amerikai elnökök védelme – felel a bírósági megjelenés biztonságáért.

Kilőtt Trump támogatottsága a republikánusok körében

A FoxNews publikálta új közvéleménykutatásának eredményeit.

Trump közleményben ostorozta a manhattani kerületi ügyészt. Az ügyészt „szégyennek” nevezte, és azzal vádolta, hogy „Joe Biden piszkos munkáját végzi”.

„A demokraták hazudtak, csaltak és loptak a megszállottságukban, hogy megpróbálják „elkapni Trumpot”, de most megtették az elképzelhetetlent – egy teljesen ártatlan személy ellen emeltek vádat, és ezzel durva választási beavatkozást követtek el”

– mondta.

Trump többször is politikai „boszorkányüldözésnek” minősítette a szülővárosában, New Yorkban folyó nyomozást, amelyet ellenfelei vezetnek.

A vezető kongresszusi republikánusok Trump mögött állnak.

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke azt mondta: „Alvin Bragg helyrehozhatatlanul megkárosította országunkat azzal, hogy megpróbált beavatkozni az elnökválasztásunkba.

„Miközben rutinszerűen engedi szabadon az erőszakos bűnözőket, hogy terrorizálják a közvéleményt, fegyverként használta fel szent igazságszolgáltatási rendszerünket Donald Trump elnök ellen.”

Trump vs. DeSantis: Ha harc, hát legyen harc?

Letarolja-e Donald Trump a floridai kormányzót mielőtt az bejelentené az indulását? Hajdú Tímea írása.