Az amerikai külügy visszautasította Jair Netanjahu vádjait

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője visszautasította Benjámin Netanjahu miniszterelnök fiának, Jair Netanjahunak azokat a vádjait, amelyek szerint Amerika részt vesz az izraeli kormány elleni tüntetések finanszírozásában.

„Ezek a vádak teljesen és bizonyíthatóan hamisak”

– mondta Patel.

„A Minőségi Kormány Mozgalom egy civil szervezet, és kapott egy szerény támogatást a Külügyminisztériumtól, amelyet még az előző kormány idején kezdeményeztek. A legutóbbi pénzkifizetés 2022 szeptemberében történt, az izraeli választások előtt. És ez a támogatás egy olyan oktatási programot támogatott a jeruzsálemi iskolák számára, amely kiegészítette az állampolgári ismeretek tananyagát.”

„Minden olyan elképzelés, hogy mi támogatjuk vagy támogatjuk ezeket a tiltakozásokat vagy azok kezdeményezőit, teljesen és bizonyíthatóan hamis”

– tette hozzá Patel.

Netanjahu fia szerint az Egyesült Államok finanszírozza az izraeli tüntetéseket

Súlyos vádakat foglamazott meg az izraeli miniszterelnök fia.

A múlt héten Jair Netanjahu azt állította, hogy az amerikai külügyminisztérium felelős az Izrael-szerte zajló tüntetésekért.

„Az amerikai külügyminisztérium áll az izraeli tüntetések mögött, azzal a céllal, hogy megbuktassák Netanjahut, nyilvánvalóan azért, hogy megállapodást kössenek az irániakkal. Van ebben az országban Sin Bét?”

– tweetelte.

Netanjahu megosztotta Mark Levin amerikai konzervatív talkshow-műsorvezető tweetjét is, amelyben azt állította, hogy a külügyminisztérium megpróbálja megbuktatni Netanjahu kormányát Irán érdekében.

„A kongresszusnak azonnal utána kell néznie ennek. A külügyminisztérium valószínűleg Irán érdekében próbálja megbuktatni Netanjahu kormányát” – állt a tweetben.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.