Nikki Haley Izrael kapcsán küldte el Joe Bident melegebb éghajlatra

Haley szerint Biden „kioktatása” az izraeli igazságügyi reformról „felháborító”, tekintve, hogy az belpolitikai ügy, és semmi köze hozzá az Egyesült Államoknak.

Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete és republikánus színekben induló, 2024-es elnökjelölt-aspiráns bírálta Joe Bident a Benjámin Netanjahunak címzett megjegyzései miatt.

„Felháborító, hogy Joe Biden kioktatja Izraelt egy olyan ügyben, amely teljes mértékben az ő belügyük”

– fogalmazott Haley közleményében.

„Mi sem szeretnénk, ha az izraeli kormány nyomást gyakorolna Amerikára a legfelsőbb bíróságunkat érintő kérdésekben, és ezt nem is tennék” – magyarázta.

„Hagynunk kellene, hogy az izraeliek maguk döntsenek erről”.

Ahogy arról beszámoltunk, Biden kijelentette, hogy Netanjahu „nem mehet tovább ezen az úton”, és reményét fejezte ki, hogy eláll a reformtól, amely lehetővé tenné a parlament számára, hogy felülbírálja a legfelsőbb bíróság döntéseit, és korlátozza a testület hatáskörét az elfogadott törvények felülvizsgálatára.

Mekkora esélye lehet Nikki Haley-nek az elnökjelöltség megszerzésére?

Mindenki DeSantis vs Trump párbajra készül, vajon labdába rúghat-e mellettük Haley?

Válasznyilatkozatában az izraeli kormányfő leszögezte:

„Izrael szuverén ország, amely nem külföldi nyomás hatására – érkezzen az akár a legjobb barátaitól -, hanem népének akarata alapján hozza meg a döntéseit”.

Kijelentette továbbá, hogy Izrael és az Egyesült Államok szövetsége megbonthatatlan, melynek révén a két ország mindig képes felülemelkedni a köztük fellépő „alkalmi nézeteltéréseken”.

„Kormányom a demokrácia megerősítésében kötelezte el magát a három hatalmi ág közötti kellő egyensúly helyreállításával, amelyet széles körű konszenzussal igyekszünk megvalósítani” – fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve, hogy Biden elnököt több mint 40 éve ismeri, és nagyra értékeli „az Izrael iránti hosszú távú elkötelezettségét”.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.