Netanjahu nem kér Biden jótanácsaiból

Izrael független ország, nem külföldi nyomásra alapozva hozza meg döntéseit – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdára virradóra Joe Biden keddi nyilatkozatára reagálva, amelyben az amerikai elnök arra szólította fel az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb találjanak kompromisszumos megoldást a bírósági és igazságügyi reform okozta belpolitikai válságra.

Biden kijelentette, hogy Netanjahu „nem mehet tovább ezen az úton”, és reményét fejezte ki, hogy eláll a reformtól, amely lehetővé tenné a parlament számára, hogy felülbírálja a legfelsőbb bíróság döntéseit, és korlátozza a testület hatáskörét az elfogadott törvények felülvizsgálatára.

Válasznyilatkozatában az izraeli kormányfő leszögezte:

„Izrael szuverén ország, amely nem külföldi nyomás hatására – érkezzen az akár a legjobb barátaitól -, hanem népének akarata alapján hozza meg a döntéseit”.

Kijelentette továbbá, hogy Izrael és az Egyesült Államok szövetsége megbonthatatlan, melynek révén a két ország mindig képes felülemelkedni a köztük fellépő „alkalmi nézeteltéréseken”.

„Kormányom a demokrácia megerősítésében kötelezte el magát a három hatalmi ág közötti kellő egyensúly helyreállításával, amelyet széles körű konszenzussal igyekszünk megvalósítani”

– fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve, hogy Biden elnököt több mint 40 éve ismeri, és nagyra értékeli „az Izrael iránti hosszú távú elkötelezettségét”.

Biden kompromisszumra bíztatja Netanjahut

Az izraeli igazságügyi reform tervezete szerinte teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, és kíváncsian várja, milyen lépések következnek.