Szaúd-Arábia tovább építi együttműködését Kínával

A szaúd-arábiai kormány jóváhagyta az ország csatlakozását a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), ezáltal Rijád tovább építi együttműködését Kínával – jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökség szerdán.

A kabinet ülésén elfogadott beadvány szerint Szaúd-Arábia ezáltal tárgyalási joggal is járó partneri státuszt kap az SCO-ban, ilyennel rendelkezik mások mellett Törökország, Katar és Egyiptom is. Ez a státusz az első lépés, mielőtt a királyság teljes jogú tagságot kapna a szervezetben.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet egy eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezet, amelyet Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán hozott létre 1996-ban Sanghaji Ötök néven, a nevét 2001-ben változtatta meg. Hatodik tagként Üzbegisztán csatlakozott a tömörüléshez, majd – 2017-ben -Pakisztán és India lett a teljes jogú tagja. Az SCO szeptemberi csúcstalálkozóján Fehéroroszország, Afganisztán és Mongólia után Iránt is felvették a szervezet megfigyelői státuszú tagjai közé.

Szaúd-Arábia csatlakozásáról még Hszi Csin-ping rijádi látogatása során tárgyaltak decemberben. A két ország tavaly stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodást is kötött, a héten pedig a szaúdi Aramco egy több milliárd dollár értékű olajfinomító megépítéséről állapodott meg kínai cégekkel.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a héten telefonbeszélgetést folytatott, és mindkét részről méltatták a két ország stratégiai együttműködésének fontosságát. Hszi akkor elmondta, hogy a jövőben kölcsönösen támogatni fogják egymás alapvető céljait, és még több erőfeszítést tesznek a béke és stabilitás biztosítására a Közel-Keleten.

Biden odalökte a Közel-Keletet Kínának

Azzal, hogy Amerika nem hajlandó Irán-ellenes blokkot létrehozni, a Közel-Keletet Kínának adja át.