Egyelőre nem tud mit kezdeni az izraeli ellenzék a reform befagyasztásával

Az ellenzék megosztott abban, hogyan kezelje Netanjahu igazságügyi reformjának befagyasztását.

Amint tegnap megírtuk, az izraeli miniszterelnök hétfő este bejelentette, hogy a Knesszet következő, pészah utáni ülésszakáig szüneteltetni fogja az igazságügyi reform törvényhozási folyamatát, hogy lehetővé tegye a párbeszédet, és elkerülje a „polgárháborút”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentése megosztotta az ellenzéki pártokat, mivel az ellenzéki vezető és a Jesh Atid párt elnöke, Jair Lapid és a Nemzeti Egység elnöke, Beni Ganz beleegyezett a tárgyalásokba, míg a Jiszrael Bejtenu elnöke, Avigdor Liberman. és a Munkáspárt elnöke, Merav Michaeli csapdára figyelmeztetett.

Lapid kijelentette, hogy ha valóban „valódi és teljes” leálláshoz vezetne a törvényhozás, akkor kész párbeszédet kezdeményezni az elnöki rezidencián.

„Ha a kormány kész a valódi és tisztességes párbeszédre, akkor erősebben és egységesebben tudunk kilépni ebből a válságból, és ezt a pillanatot a közös élet meghatározó pillanatává tudjuk tenni”

– mondta Lapid.

Ha azonban Netanjahu politikai „aerobicot” végez, akkor szembe találja magát „izraeli hazafiak százezreivel, akik eltökéltek, hogy harcoljanak a demokráciánkért”

– tett hozzá.

Lapid nem volt hajlandó felszólítani az igazságügyi reformok elleni tüntetések szüneteltetésére, mondván, hogy jobb kivárni, és meglátni, hogy Netanjahu be is váltja-e az ígéretét.

Beni Ganz is azt mondta, hogy hajlandó párbeszédet kezdeményezni, bár szerinte a miniszterelnök a felelős az izraeli társadalom megosztottságáért, és

felszólította Netanjahut, hogy „szüntesse be a fenyegetéseket, az ultimátumokat és a szélsőséges megjegyzéseket, amelyek eltávolítanak minket a célunktól”.

Ganz hangsúlyozta, hogy bár továbbra is ellenzi a kormányt és továbbra is ellenezni fogja, teljes szívvel támogatni fog mindent, ami Izrael biztonsága, jogállamisága és demokráciája szempontjából létfontosságú.

Avigdor Liberman, a Jiszráél Bejtenu elnöke szerint

„A miniszterelnök beszéde azt bizonyítja, hogy minden eddiginél elszántabban akarja véghezvinni az összes jogszabály módosítást”

, hozzátéve, hogy Netanjahunak „nem állt szándékában valódi párbeszédet előmozdítani”, hanem inkább a tüntetéseket akarta lecsillapítani, miközben azzal vádolta az ellenzéket, hogy nem egyezik bele a kompromisszumba.

Liberman a tüntetések folytatására és az általa cionista pártoknak nevezett tömörüléseken alapuló új koalíció megalakítására szólított fel, hogy széles körű konszenzussal véget lehessen vetni a válságnak.

Merav Michaeli munkáspárti vezető úgy véli, hogy Netanjahu nyilatkozata csapda volt.

„Azon a napon, amikor világossá vált, hogy Netanjahu a lengyelektől tanulta meg, hogyan kell a tüntetéseket elfojtani, ismét csak a támogatóihoz beszél, egy hazugságokkal. és a nép felét uszító beszéddel. Nincs felfüggesztés és semmi más. Hányszor eshetünk még abba a csapdába, hogy együttműködünk Netanjahuval?”

– mondta.

„Mindvégig azt mondtuk – csak az igazságszolgáltatási rendszer veszedelmes átalakítását szolgáló törvények teljes felfüggesztését [fogadjuk el]. Netanjahu azonban nem függeszti fel őket, hanem csak időt nyer a demokráciánk rovására. A harcot és a tiltakozást folytatni és fokozni kell.”

Netanjahu elhalasztja az igazságügyi reformot: El kell kerülni a polgárháborút

Az izraeli miniszterelnök bejelentette az igazságügyi reform elhalasztását.