Lopott bátorság: A hazug, pazarló és civakodó amerikai önkéntesek Ukrajnában

A New York Times összeállítást készített olyan amerikai önkéntesekről, akik a közösségi oldalakon hazudnak hőstetteikről, és nagy pénzeket sikkasztanak el az ukránok segítése nevében. 

Ezrével érkeztek önkéntesek Ukrajnába, sokan közülük amerikaiak, akik azt ígérték, hogy katonai tapasztalatot, pénzt vagy ellátmányt visznek a frontra. Az újságok üdvözölték elkötelezettségüket, az adományozók pedig dollármilliókkal támogatták őket. A Neokohn már a háború elején beszámolt ezekről a visszaélésekről. Akkori hírünket itt olvashatja.

Most, egy évnyi harc után, az önkéntesek csoportjai közül sokan önmagukkal harcolnak, és aláássák a háborús erőfeszítéseket. Néhányan pénzt pazaroltak el vagy vitézséget loptak. Mások jótékonykodásnak álcázták magukat, miközben megpróbáltak hasznot húzni a háborúból – derül ki a New York Times cikkéből.

Egy virginiai nyugalmazott tengerészgyalogos alezredes áll egy amerikai szövetségi vizsgálat középpontjában, amely katonai technológia potenciálisan illegális exportját vizsgálja.

A hadsereg egy volt katonája csak azért érkezett Ukrajnába, hogy árulóvá váljon és átálljon Oroszországba. Egy connecticuti férfi, aki hazudott a katonai szolgálatáról, élő frissítéseket tett közzé a harctérről – beleértve a pontos tartózkodási helyét is -, és azzal dicsekedett, hogy könnyen hozzáfér amerikai fegyverekhez. Egy volt építőipari munkás azt a tervet eszelte ki, hogy hamis útlevelek segítségével harcosokat csempésszen be Pakisztánból és Iránból.

Számos kérdés merül fel az Ukrajnába áramló külföldi önkéntesekkel kapcsolatban

A külföldi harcosok ukrajnai szerepvállalása nem szokatlan; a történelem során számos alkalommal fordult elő, hogy önkéntesek harcoltak és kockáztatták életüket más országokért.

Az egyik legismertebb amerikai a csatatéren James Vasquez. Néhány nappal az invázió után Vasquez, egy connecticuti barkácsvállalkozó bejelentette, hogy Ukrajnába távozik. Helyi újságja egy volt amerikai hadsereg törzsőrmesterének történetét mesélte el, aki hátrahagyta munkáját és családját, és puskát és hátizsákot ragadott a frontvonalban.

Azóta csatatéren készült videókat tett közzé az interneten, és legalább egyszer mindenkinek, beleértve az ellenfél oldalát is, közvetítette egysége pontos helyzetét. Történetét adományok gyűjtésére használta fel.

Vasquez valójában soha nem volt bevetésen Kuvaitban, Irakban vagy bárhol máshol, mondta a Pentagon szóvivője. Ő üzemanyag- és elektromos javításokra specializálódott. És nem őrmesterként hagyta el a tartalékos hadsereget, ahogy állította, hanem első osztályú közlegényként, ami a hadsereg egyik legalacsonyabb rangja.

Egy másik amerikai, aki zavaros helyzetbe keveredett az Malcolm Nance, a haditengerészet volt kriptológusa és az MSNBC kommentátora.

Nance már elhagyta Ukrajnát, de folytatja a pénzgyűjtést egy új szövetséges csoporttal. Egyikük, Ben Lackey, a Légió korábbi tagja. Elmondta önkéntes társainak, hogy egykor tengerészgyalogos volt, és a LinkedIn-en azt írta, hogy legutóbb a LongHorn Steakhouse-ban volt menedzserasszisztens. Valójában a Pentagon szerint nem volt katonai tapasztalata (és a steakhouse szerint felszolgálóként dolgozott).

A Times további példákat sorol fel, amely rámutat a külföldi önkéntesek zavaros eseteire.

A teljes cikket itt olvashatja. 

WSJ: Sorozási nehézségekkel néz szembe Ukrajna

Egy év háború után Ukrajnának egyre nagyobb kihívást jelent, hogy összegyűjtse azokat a csapatokat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy ellenálljon az orosz erőknek.