„Netanjahut már kétszer próbálták meg eltávolítani a hatalomból az amerikaiak”

Magas rangú izraeli politikai tisztségviselő újságíróknak azt mondja, hogy a Biden-kormányzat nem avatkozik be jelentősebb mértékben Izrael ügyeibe, mint a korábbi amerikai kormányok – írta meg az Arutz7.

Egy magas rangú izraeli tisztségviselő pénteken azt nyilatkozta, hogy a Biden-kormányzat nem avatkozik be Izrael ügyeibe jelentősebb módon a korábbi kormányokhoz képest.

Izraeli újságíróknak nyilatkozva a tisztviselő azt mondta:

„Az adminisztráció nem avatkozik be jobban Izrael magánügyeibe, mint a múltban. Kétszer is megpróbálták eltávolítani Benjamin Netanjahut a hatalomból. A múltban is volt durva beavatkozás, Bill Clinton megpróbálta megbuktatni a miniszterelnököt. Ezt ő maga is elismerte.”

„Világossá tették számunkra, hogy amíg a belügyeink nem nyugszanak meg, addig nem lesz meghívás [Netanjahunak] a Fehér Házba”

– tette hozzá.

Az Egyesült Államok a közelmúltban több kérdésben is bírálta, többek között Izrael tervezett igazságügyi reformja és az észak-szamáriai kivonulást hatályon kívül helyező törvény elfogadása miatt, ami miatt az amerikai külügyminisztérium még be is hívta Izrael amerikai nagykövetét, Michael Herzogot.

Berendelték az izraeli nagykövetet Washingtonban

2010 óta nem történt ilyen.

A feszültségek ellenére a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, John Kirby szerdán hangsúlyozta, hogy Izrael és az Egyesült Államok továbbra is szoros szövetségesek.

„Izrael továbbra is erős szövetséges és mélységes barát a régióban, sőt, azt mondanám, az egész világon”

– mondta Kirby újságíróknak.

Pénteken az izraeli külügyminisztérium egyik tisztviselője az Israel National Newsnak azt mondta, hogy bár sokan próbálják válságként beállítani a Biden-kormányzat és Izrael közötti helyzetet, a helyzet egyáltalán nem ilyen.

„A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének megjegyzései nagyon világosak voltak, és jól tükrözik az elnök álláspontját.

Izrael és az USA között nincs válság.

Vannak nézetkülönbségek néhány kérdésben, és ezeket különböző szinteken dolgozzuk ki – ahogyan azt a múltban is tettük” – mondta.

A Nagy Testvér figyel – Izrael az amerikai hírszerzés célkeresztjében

Washington megüzente Jeruzsálemnek, hogy nem akar váratlan meglepetéseket és szövetségese minden lépéséről tudni kíván.