Kegyelmet kapott a korábban halálra ítélt izraeli nő

Az izraeli elnök közbenjárásának köszönhetően az Egyesült Arab Emírségek szabadon engedi a kábítószer-csempészetért életfogytiglani börtönbüntetését töltő izraeli nőt.

Szombat este szabadon engedtek egy izraeli nőt az Egyesült Arab Emírségekben, aki vasárnap kora reggel visszarepült Izraelbe, miután Mohamed bin Zajed Al Nahjan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke személyes gesztusként az izraeli elnök felé, amnesztiát adott neki.

Fidaa Kiwan életfogytiglani börtönbüntetését töltötte kábítószer-csempészet miatt.

Eredetileg 2022 áprilisában halálra ítélték, de az Abu-Dzabi Szövetségi Fellebbviteli Bíróság júliusban eltörölte a büntetést, és helyette életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

A 44 éves haifai Kiwan, aki egy fotóstúdió tulajdonosa, állítólag egy palesztin ismerőse meghívására érkezett Dubajba dolgozni. Nem sokkal később, 2021. március 17-én letartóztatták, miután a lakásán tartott házkutatás során kábítószerek kerültek elő. A nő azt állította, hogy a kokain nem az övé volt.

A vád szerint a nő az Egyesült Arab Emírségekbe való utazása előtt találkozott egy Jassin Ibrahim Nagiar nevű férfival, aki havi 47 000 sékel (4,5 millió forint) fizetést ajánlott neki a kábítószer kereskedelemért.

Az országba való megérkezése után egy beépített rendőr buktatta le Kiwant, a nő családja azonban azzal vádolta meg az Egyesült Arab Emírségekbeli hatóságokat, hogy megverték a nőt, hogy vallomásra kényszerítsék.

Az Egyesült Arab Emírségek ismert a szigorú kábítószer-ellenes törvényeiről. A kábítószer-kereskedelemért elítélteket akár halálbüntetéssel is sújthatják.

Igaznak bizonyultak a pletykák: izraeli légvédelmi rendszereket vesz Abu-Dzabi

Izrael sokáig nem akart légvédelmi rendszereket eladni az Emírségeknek, de végül beadta a derekát.