Izraeli tisztviselő: Irán 60% feletti urándúsítása csapást válthat ki

Izrael közölte a Biden-kormányzattal és több európai országgal, hogy Irán veszélyes területre lépne, amely izraeli katonai csapást válthat ki, ha 60% fölé dúsítana uránt – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán az Axiosnak.

Izrael egyre inkább aggódik az iráni atomprogram előrehaladása miatt, és az elmúlt hónapokban izraeli tisztviselők szerint Izrael fokozta a Teherán elleni katonai fellépéssel kapcsolatos háttér- és nyilvános fenyegetéseit, hogy nyilvánvalóan megpróbálja elrettenteni az országot attól, hogy még tovább fokozza atomprogramját.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség február végi jelentése szerint Irán 87,5 kilogramm 60%-os dúsítású urániumot halmozott fel. Szakértők szerint, ha ezt az uránt 90%-os fegyverminőségre dúsítják, akkor ez elegendő mennyiség lenne legalább egy atombomba előállításához.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) továbbra is vizsgálja az iráni földalatti nukleáris létesítményben, Fordóban folytatott tevékenységet, amely magában foglalta legalább kis mennyiségű urán 84%-os tisztaságúvá dúsítását.

Az izraeli kormány a katonai beavatkozáshoz egyelőre nem határozott meg nyilvános „vörös vonalat”, ahogyan azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök tette 2012 szeptemberi ENSZ-beszédében – mondta a magas rangú izraeli tisztviselő.

A tisztviselő hozzátette, hogy Izrael nem akarja a 90%-os dúsítást „vörös vonalként” meghatározni, mert a tisztviselők úgy vélik, hogy Irán úgy fogja érezni, hogy elkezdheti az urándúsítást és az urán felhalmozását egy olyan szinten, amely éppen csak elmarad a fegyverminőségtől.

Ezért fogalmazott úgy Izrael az amerikai és európai országoknak, hogy bármilyen iráni előrelépés a 60%-os dúsítás fölé olyan lépés lenne, amely katonai fellépést válthat ki Teherán nukleáris programja ellen – mondta az izraeli tisztviselő.

Izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy Netanjahu üzenetét a kérdésben továbbították az iráni tisztviselőknek.

Amerikai és izraeli tisztviselők két héttel ezelőtt megbeszéléseket folytattak Iránról, amelyekről egy magas rangú izraeli tisztviselő később azt mondta, hogy pozitívak voltak, és azt mutatták, hogy a két ország „sokkal közelebbről” vizsgálja a kérdést.

A NAÜ felfedezését követően Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontjának vezetője Teheránba látogatott, ahol biztosítékokat kapott Irántól, hogy több nukleáris telephelyen újra bekapcsolják a megfigyelő kamerákat, és fokozzák az ellenőrzések ütemét.

Irán áll az esseni zsinagóga elleni támadás mögött

A német hatóságok megerősítették, hogy az iszlamista rezsim megbízásából hajtották végre a terrortámadást.