Irán áll az esseni zsinagóga elleni támadás mögött

Ramin Jektaparast, a Németországban gyilkosság gyanújával körözött, jelenleg Iránban élő motorosbanda-vezért vádolják azzal, hogy Iránból irányította az antiszemita támadásokat.

Miután tavaly novemberben két lövedék talált el egy százéves zsinagógát a németországi Essenben, a német híradások összefüggésbe hozták azt a három évvel korábbi, hallei zsinagógában történt lövöldözéssel, amelyet egy szélsőjobboldali német szélsőséges követett el.

A német hatóságok azonban az esseni lövöldözést egy más elkövetőhöz kötik: Ramin Jektaparasthoz, a Németországban gyilkosság gyanújával körözött motorosbanda-vezérhez, aki jelenleg Iránban él, és akit azzal vádolnak, hogy onnan irányítja az antiszemita támadásokat.

A német hírszerzés tisztviselői decemberben fedték fel, hogy szerintük az esseni lövöldözés és két másik, egy időben elkövetett zsinagógai támadás mögött Irán áll. A múlt héten a The Washington Post német és amerikai hírszerzési forrásokat idézett, akik Jektarapast gyanúsítottként és az iráni Forradalmi Gárda állítólagos ügynökeként neveztek meg (az Egyesült Államok a Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek tekinti, Németország azonban nem).

Jektarapast 2021-ben menekült Németországból Iránba, miután a Hells Angels banda egyik tagjának meggyilkolásával gyanúsították.

Bűnözők bevonása terrorista összeesküvésekbe része Irán taktikáinak

– mondta a Washington Postnak egy volt amerikai terrorelhárító tisztviselő.

Halálosztagokat küldene Irán az Izraelen kívüli zsidó közösségek megtámadására

Egy francia újságíró szerint Irán világszerte „feltérképezte” a zsidó célpontokat arra az esetre, ha Izrael támadást intézne az ország nukleáris programja ellen.

A Forradalmi Gárda tengerentúli stratégiája

Matthew Levitt, a washingtoni Közel-Kelet-politikai Intézet munkatársa szerint az iráni ügynökök több sikertelen merénylet után most a „puhább” célpontok felé fordultak Európában és az Egyesült Államokban.

„Itt jönnek a képbe a zsidókat célzó összeesküvések”

– mondta Levitt.

Az elmúlt években egyre többször érkeztek jelentések arról, hogy Iránhoz kötődő terrorista sejtek zsidók vagy izraeliek elleni támadásokat terveztek végrehajtani Európában. Tavaly nyáron, amikor rekordszámú izraeli látogatott Törökországba, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad és török kollégái Isztambulban vadásztak egy iráni sejtre. A sejtnek állítólag az volt a feladata, hogy izraeli turistákat vegyen célba, megtorlásul egy iráni ezredes teheráni meggyilkolásáért, amelyet állítólag izraeli ügynökök követtek el.

Tavaly a Washington Post arról számolt be, hogy Irán világszerte prominens zsidókat és izraelieket vett célba, köztük Bernard-Henri Levy francia zsidó filozófust is. A német hatóságok szerint Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetője is célpont volt.

Irán külföldi zsidó és izraeli célpontok elleni támadásai nem új keletűek. Több vizsgálat is iráni ügynököket azonosított a Buenos Aires-i AMIA zsidó közösségi központ elleni 1994-es robbantás során, amelyben 85 ember vesztette életét. Hivatalosan az ügy továbbra is megoldatlan. (A robbantással gyanúsított ügynökök közül kettő ma is Irán magas rangú tisztviselői között van).

A Moszad buktatta le a terrortámadásra készülő iráni férfit Németországban

Izraeli források megerősítették a Moszad érintettségét.