Teljesen betilthatják a TikTokot Amerikában

A Biden-kormányzat követelte, hogy a TikTok kínai tulajdonosai adják el a népszerű videóalkalmazásban lévő részesedésüket, különben lehetséges amerikai tilalomra számíthatnak – közölte a vállalat szerdán a Reuters-szel.

A lépés, amelyről először a Wall Street Journal számolt be, a legdrámaibb az amerikai tisztviselők és törvényhozók közelmúltbeli lépéseinek sorában, akik attól tartanak, hogy a TikTok amerikai felhasználói adatai átkerülhetnek a kínai kormányhoz. A ByteDance tulajdonában lévő TikTok több mint 100 millió amerikai felhasználóval rendelkezik.

Ez az első alkalom a Biden-kormányzat alatt, hogy a TikTok esetleges betiltásával fenyegetőzik.

Brooke Oberwetter, a TikTok szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a vállalat nemrég értesült az amerikai pénzügyminisztérium által vezetett, az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottság (CFIUS) felszólításáról, amely követelte, hogy az alkalmazás kínai tulajdonosai adják el részvényeiket, és közölte, hogy ellenkező esetben a videóalkalmazás amerikai betiltásával néznek szembe.

A WSJ szerint a ByteDance részvényeinek 60%-a globális befektetők, 20%-a az alkalmazottak és 20%-a az alapítók tulajdonában van.

„Ha a nemzetbiztonság védelme a cél, az elidegenítés nem oldja meg a problémát: a tulajdonosváltás nem írna elő új korlátozásokat az adatforgalom vagy a hozzáférés tekintetében”

– mondta Oberwetter.

A Fehér Ház nem kívánt nyilatkozni.

2020 augusztusában Donald Trump akkori elnök aláírta azt a rendeletet, amely 45 napot adott az amerikaiaknak arra, hogy ne üzleteljenek a ByteDance-szel, mondván, hogy a kínai technológiai műveleteket kémkedésre használhatják.

Decemberben az amerikai képviselőház házigazgatási bizottsága „számos biztonsági kockázat miatt” letiltotta a TikTokot a képviselőház által kezelt összes mobileszközről, így tett kormányzati eszközeivel kapcsolatban több mint 20 amerikai állam is.

Február végén a Fehér Ház 30 napot adott a kormányzati ügynökségeknek, hogy biztosítsák, hogy ne legyen TikTok a szövetségi eszközökön és rendszereken.

Néhány nappal később az amerikai képviselőház külügyi bizottsága megszavazta, hogy Joe Biden elnök felhatalmazást kapjon a TikTok betiltására.

A TikTok-intifáda „csak a jéghegy csúcsa”

Sokan a népszerű rövid videomegosztó platformot okolták a közelmúltbeli terror kitörése miatt, amely végül több tucat Izraelre kilőtt rakéta megjelenésével végződött.