Amerikai képviselők betiltanák a Tik-Tokot

A kongresszus egyes tagjai a TikTok országos betiltását szorgalmazzák, azzal érvelve, hogy a rendkívül népszerű videómegosztó platform a Kínai Kommunista Párt rosszindulatú befolyását erősíti – írja a Business Insider. 

Annak ellenére azonban, hogy a Kongresszus nemrégiben betiltotta az alkalmazást a kormányzati eszközökön – és több tucatnyi állami kormány ugyanezt tette -, sok törvényhozó továbbra is nyugtalan egy olyan közösségi médiaplatform betiltásától, amely mindenütt jelen van az amerikai életben, különösen a fiatalok körében.

A Capitol Hillen a múlt héten közel 20 szenátorral készített interjúk során az Insider megállapította, hogy sokan közülük – annak ellenére, hogy hangsúlyozták aggodalmukat Kína befolyása és a közösségi média fiatalokra gyakorolt negatív hatásai miatt – továbbra is szkeptikusak egy olyan alkalmazás betiltásával kapcsolatban, amely több mint 100 millió amerikai felhasználóra tart igényt.

A republikánusok – köztük Donald Trump volt elnök és Marco Rubio floridai szenátor – általában a leglelkesebben szorgalmazták a TikTok betiltását, bár egyre több demokrata törvényhozó is csatlakozott az erőfeszítésekhez.

„Kicsit kevésbé vagyok lelkes a teljes betiltásáért” – mondta Kevin Cramer észak-dakotai republikánus szenátor. „Amit nem akarok, az az, hogy olyan tendencia alakuljon ki, hogy valahányszor valakit bosszant, teljesen kitiltjuk a termékét az országunkból”.

Más törvényhozók pedig megjegyezték, hogy a szélesebb amerikai közvéleményt még meg kell győzni arról, hogy az alkalmazás – amely azért népszerű, mert egy algoritmikusan vezérelt feed segítségével folyamatosan tartalmakat és mémeket szolgáltat – egyedülállóan komoly veszélyt jelent a felhasználóira.

„Sok mindenben a fokozatosság híve vagyok, és ebben is az lennék” – mondta Cynthia Lummis wyomingi republikánus szenátor. „Más a helyzet, amikor olyan dologról beszélünk, amit valóban beépítünk a mindennapi életünkbe, és ahogyan a családunkkal és a barátainkkal érintkezünk”.

A TikTok tulajdonosa a ByteDance, egy pekingi székhelyű kínai technológiai vállalat. A tiltás támogatói azzal érvelnek, hogy a kínai nemzeti hírszerzési törvény arra kényszeríti a ByteDance-t és alkalmazottait, hogy részt vegyenek a kínai kormány hírszerzési tevékenységében, ami veszélyezteti az USA nemzetbiztonságát.

Egyre több törvényhozó támogatja a tiltás gondolatát. A szenátus többségi vezetője egy nemrégiben adott interjúban azt mondta, hogy „ezt meg kellene vizsgálni”, ami új lendületet adott az ügynek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Akár akarják a kormányok, akár nem, a technológia minden társadalmat át fog alakítani”

Abishur Prakash geopolitikai szakértő a Neokohnnak beszélt a nagy tech cégek feldarabolásáról, a globalizáció átalakulásáról és a technológia hatásáról a világrendre. Interjú.