Lovagkeresztet kapott két neológ rabbi

Március 15. a magyar szabadság egyetemes ünnepe – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetések és miniszteri elismerések ünnepélyes átadásán kedden Budapesten.

Kiemelkedő tevékenységéért a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült dr. Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Frissítés: a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült dr. Verő Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség Frankel Leó úti Zsinagógája főrabbija, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Szentírás és Talmudtudományi Tanszéke főiskolai docense is.

Kovács László, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének elnöke Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek az osztálya.

Hasonló elismerésben részesült 2019-ben Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke, tavaly pedig a 98 esztendős, magyar származású Lily Ebert, az Auschwitz-túlélő TikTok sztár.

A Magyar Érdemrend további fokozataival tüntették ki 2021-ben Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, 2022-ben Keleti Ágnest, a legendás tornász olimpiai bajnokot, Jared Kushnert, a volt amerikai elnök tanácsadóját, valamint Edith Eva Eger magyar születésű holokauszttúlélőt.

Róna Tamás: Magyarországon nincs rendszerszintű antiszemitizmus

A neológ rabbi a Wall Street Journal véleménycikkére reagált.