Róna Tamás: Magyarországon nincs rendszerszintű antiszemitizmus

A neológ rabbi a Wall Street Journal véleménycikkére reagált. 

„Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnökének nyílt levele

Reakció a The Wall Street Journal 2023. 01. 05-i cikkére, melynek címe: History Can Be an Antidote to Antisemitism

Tisztelt David Nirenberg,

Csodálkozva olvastam a The Wall Street Journalban publikált írását, melynek egy pontján Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort antiszemitának nevezte. Ezúton szeretném, ha megszívlelné a következő pár gondolatot és ennek függvényében átgondolná az esszéje témáját, hogy pontosabb képe legyen a magyarországi zsidóság helyzetéről.

Mielőtt ezt részletezném, úgy korrekt, ha megosztom önnel is a véleményemet, amit egy magyar közéleti magazinnak, a Mandinernek adtam cikkével kapcsolatban. Az idézet a következő:

»Mélyen lesújtott a cikk, mind főrabbiként, mind magyarként. Két fontos aspektusát emelném ki ennek az irománynak; egyrészt az ilyen és ehhez hasonló újságcikkek még tovább gerjesztik az antiszemitizmust. Másfelől; jómagam mindig is a mindenkori magyar kormánnyal való együttműködésre törekedtem. A magyar zsidóság újabb virágkorát éli, Magyarország kormánya kiemelten támogatja a magyar és a magyar ajkú, határon túli zsidó közösségeket, zsidó tankönyvek kiadását segíti, országszerte zsinagógákat újítottak fel, valamint a külhoni magyar zsidók hitéletét is folyamatosan támogatja. Számomra ez a hozzáállás segítő és nem antiszemita«

Az antiszemitizmus valóban – sajnálatos módon – még mindig jelen van. Ebben teljesen egyetértünk, ahogy abban is, hogy mind Nyugat-Európában, mind Izraelben vagy akár az Egyesült Államokban is számos hittársamat éri hátrányos megkülönböztetés, vagy lesznek verbális vagy fizikai erőszak áldozatai hitük miatt. Hangsúlyoznám, hogy Magyarországon rendszerszintű antiszemitizmusról beszélni komoly tárgyi tévedés és tájékozatlanságról vall. A Rendszerváltás óta ugyanis a mindenkori magyar kormány támogató együttműködésre törekszik a zsidóm közösségekkel, ez különösen igaz az utóbbi 12 évre.

Az írása azonban a legjobb esetben is csak problémafelvetés, de leginkább problémagerjesztésnek minősül olvasatomban. Külön kiemelném a nyers fordításban a »zsidó hatalom« vagyis »jewish supremacy« kifejezést, amit esszéjében használ. Ez a fogalom eleve sértő, sőt antiszemita és a II. világháború, a Holokauszt és a nácizmus legrosszabb pillanatait idézi meg nekem.

A pontatlansága mellett szeretném kiemelni, hogy Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort antiszemitának nevezni egy világhírű, több millió emberhez eljutó lapban szélsőséges megnyilvánulás, főleg annak tekintetében, hogy főrabbiként állíthatom, a kormányunk elmúlt 12, lassan 13 évben kiemelten támogatta a magyar, illetve külhoni magyar ajkú zsidó közösségeket Magyarországon és a szomszédos országokban.

Szeretnék önnek egy nem túl rövid, a teljesség igénye nélkül készített listát elküldeni arról, miért is gondolom úgy, hogy a magyar zsidóság jelenleg virágkorát éli. Az alábbi intézményeket, közösségeket támogatta a magyar kormány súlyos milliókkal, milliárdokkal. Nyilvános adatok, ön is bátran ellenőrizheti:

Az Amerikai úti Mazsihisz Szeretetkórházban új szárnyat építettek

A Rumbach zsinagóga mellett számos Hábád zsinagóga újult meg, többek között az Óbudai zsinagóga, a Vasvári zsinagóga.

A Milton Friedman Egyetem kiemelt támogatást kapott az államtól.

A Gólem Központ támogatást kapott megalapítására és működtetésére.

Debrecenben kóser éttermet nyitottak a kelet-magyarországi zsidóság számára.

Megszületett a Magyarhoni Zsidó Imaegylet – a vidéki közösségek egyházi vezetőinek támogatására

Holokauszt Dokumentációs Központ megalapítása

Sorsok Háza megszületése

Breuerpress International – Zsidó televízió támogatása

A Közmédia csatornáin kiemelten foglalkoznak a zsidósággal, külön zsidó rádióműsor is hallható a Kossuth rádió csatornáján.

Remélem a levelem segítséget nyújtott önnek abban, hogy komplexebb képet kapjon a magyar zsidó közéletről. A jövőben szívesen állok rendelkezésére, osztom meg Önnel akár nyíltan, akár privát véleményemet, gondolataimat hasonló témában.

Üdvözlettel,

Róna Tamás főrabbi,

A ZSIMA elnöke”

Bemutatták a legújabb zsidó hittankönyvet

A kormányzati támogatással kiadott hittankönyv a tanítás mellett azt a kultúrát is bemutatja, amelyet a zsidó nép képvisel.