Jó hír: Izrael további négy muszlim országgal normalizálhatja a kapcsolatait

A világ legnépesebb muszlim állama is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményhez.

Izrael az Ábrahám-megállapodások kiterjesztésén dolgozik négy másik nemzettel – tudta meg az Israel Hayom.

Eli Cohen külügyminiszter azon dolgozik, hogy normalizálja a kapcsolatokat Mauritániával, Szomáliával, Nigerrel és Indonéziával

– mondták a lapnak a forrásai.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök – természetesen – szintén részt vesz a színfalak mögötti erőfeszítésekben, akárcsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Amos Hochstein energiabiztonsági főtanácsadó, aki a Bennett-Lapid kormány idején közvetített az izraeli-libanoni tengeri megállapodásban.

A Mauritániával folytatott tárgyalások előrehaladott szakaszban vannak. Cohen erre utalt a múlt héten Annalena Baerbock német külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén, amelynek során hivatalosan megkérte, hogy segítsen Izraelnek az áttörésben Mauritániával és Nigerrel.

Izrael szorosabbra fűzi kapcsolatait egykori ősellenségével

Az ellenségem ellensége a barátom klasszikus esete.

Izrael és Mauritánia 1999-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, de utóbbi 2008-ban megszakította a kapcsolatokat az akkori gázai háború miatt.

Izraelnek és Szomáliának soha nem voltak diplomáciai kapcsolatai, de az elmúlt évben olyan hírek láttak napvilágot, hogy az ország elnöke, Hasszan Sejk Mohamud érdekelt ezek felvételében. Jeruzsálemet különösen érdekli Szomália stratégiai elhelyezkedése az Ádeni-öböl és az Indiai-óceán között, a Vörös-tenger bejáratánál.

Izraelnek soha nem voltak hivatalos diplomáciai kapcsolatai Nigerrel sem, és azok, amelyek nem hivatalosan léteztek, az 1973-as Jom Kippur-háború és a 2000-2005-ös második intifáda alatt nem voltak túl jók.

Niger globális uránszállító, és az Izraelhez fűződő kapcsolatok megakadályozhatják az anyag ellenséges országoknak történő eladását, és csökkenthetik azoknak a nemzeteknek a számát, amelyek nemzetközi fórumokon Izrael ellen szavaznak.

Cohen azon is dolgozik, hogy normalizálja a kapcsolatokat Indonéziával, amely mintegy 280 milliós lakosságával a világ legnépesebb muszlim országa.

Bár Jakartának nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Jeruzsálemmel, a kereskedelem, a technológia és az idegenforgalom terén nem hivatalos kapcsolatokat ápol Izraellel.

Omán megnyitotta légterét az izraeli repülőgépek előtt

Ez is az Ábrahám-egyezményeknek köszönhető.