Titokzatos dróncsapás érte az iráni egységeket Szíriában

Négy ember meghalt szerdán egy dróntámadásban Kelet-Szíriában egy olyan területen, amelyet iráni erők és egy szövetséges csoport tart ellenőrzése alatt – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivistaszervezet.

A kiterjedt szíriai forráshálózattal rendelkező központ egyelőre nem tudta megjelölni azt, hogy ki állt a támadás mögött. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetőjének tájékoztatása szerint a Deir ez-Zór tartományban történt esetnél négyen meghaltak, nyolcan megsebesültek egy Irán-barát csoportokhoz tartozó fegyvergyár és egy fegyverekkel megrakott teherautó közelében végrehajtott támadásban.

Az OSDH nem sokkal később közölte, hogy a csapás a város egy olyan, névlegesen a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló területét vette célba, ahol az iráni Forradalmi Gárda helyi vezetői és a szíriai rezsim oldalán harcoló libanoni síita mozgalom, a Hezbollah fegyveresei laknak.

A Deir-ez-Zór tartomány, ahol erős az iráni vagy Teheránnal szövetséges csoportok jelenléte, egyik átkelőhelye a szomszédos Irakból érkező harcosoknak, áruknak és fegyvereknek.

Januárban 11 ember halt meg a térségben az Irán-barát milíciák elleni légicsapások sorozatában, amelyek közül kettő egy fegyvereket szállító járműoszlopot vett célba az OSDH közlése szerint.

Izrael a múltban is célba vette az Irán-barát milíciákat a térségben. Izrael ismeri el nyilvánosan ilyen akciók végrehajtását, de azt állítja, meg akarja akadályozni, hogy Irán katonai jelenlétet alakítson ki a határán.

Iráni és szíriai drónszakértők találkozójára csapott le az izraeli légierő

A Reuters a szír rezsimhez közel álló forrásokra hivatkozva számolt be a múlt héten végrehajtott légicsapás részleteiről.