Iráni és szíriai drónszakértők találkozójára csapott le az izraeli légierő

A Reuters szerint egy Izraelnek tulajdonított, hétvégén Damaszkuszban végrehajtott légicsapás szíriai és iráni drónok gyártásával foglalkozó szakértők találkozóját célozta meg.

A Reuters a szíriai kormányhoz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a csapás Damaszkusz egyik lakónegyedében tartott szakértői találkozót érte.

„A csapás eltalálta a központot, ahol találkoztak, valamint egy lakóépületben lévő lakást. Egy szíriai mérnök és egy iráni – nem magas rangú – tisztviselő meghalt”

– mondta a forrás.

Egy másik, a hírügynökség által idézett forrás szerint a találkozót „egy iráni katonai létesítményben tartották, egy lakóépület alagsorában, egy biztonsági táboron belül”. A forrás szerint a megöltek között volt a szíriai hadsereg egyik civil mérnöke, aki a szíriai vegyifegyver-programmal összefüggésbe hozott Tudományos Tanulmányok és Kutatási Központban dolgozott.

Egy további forrás szerint az Iszlám Forradalmi Gárda egyik mérnöke, aki iráni rakétafejlesztésben vett részt, súlyosan megsérült a csapásban, és egy teheráni kórházba szállították kezelésre.

Egy negyedik, a Reutersnek nyilatkozó forrás szerint a támadás célpontja a Forradalmi Gárda által vezetett titkos rakétagyártó program volt, míg egy ötödik forrás szerint iráni tisztviselők és a libanoni Hezbollah terrorcsoport tagjai voltak a célpontok.

Az iráni külügyminisztérium vasárnap elítélte a csapást, de nem tett említést iráni áldozatokról.

Bár az izraeli hadsereg nem kommentálja a konkrét szíriai csapásokat, elismerte, hogy az elmúlt évtizedben több száz bevetést hajtott végre az Irán által támogatott csoportok ellen, amelyek megpróbáltak megvetni a lábukat az országban.

Az IDF azt állítja, hogy olyan fegyverszállítmányokat is támad, amelyek e csoportok – köztük elsősorban a libanoni Hezbollah terrorszervezet – felé irányulnak.

Dróntámadás ért egy izraeli tulajdonú tankerhajót

Katonai források azt is felfedték, hogy ki áll a támadás hátterében.