Nyomoznak a Farkasréti temetőben kialakított Szálasi-emlékhely ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a XII. Kerületi Rendőrkapitányság február 28-án önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az adatgyűjtés folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki – adta hírül a 444.hu.

A lap szerint az egykor szerény sírnál Szálasi mai követői egy márvány obeliszket állítottak, aminek a tetejére egy nyilaskeresztre emlékeztető szimbólumot tettek. A 444 helyszíni beszámolójából kiderül, hogy a sírkövön van még egy fotó, amin Lutz Gizella mellett maga Szálasi Ferenc látható civilben, és a fotó mellé egy mondat is felkerült:

Szálasi Ferenc emlékére.

Megjegyzik, hogy a nyilaskeresztnek ugyan meg van nyújtva az alsó szára, de ebben az összefüggésben nem kérdés, hogy az egy nyilaskereszt, ami a büntető törvénykönyv szerint önkényuralmi jelképnek számít.

Az önkényuralmi jelkép terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata, közszemlére tétele – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg – vétségnek számít, pénzbüntetéssel büntetendő

– tették hozzá.

A Budapesti Közművek felszólította a sír rendelkezési jogát gyakorló személyt, vélhetően a Szálasit a honlapján is dicsőítő Magyarelvű Mozgalom vezetőjét a sírfelirat eltávolítására, a határidő március végén jár le.

Nyitókép: Mérce / Fazekas Lázár Benjámin

Honnan tört fel a „zöld ár”?

A zavart elméjű „nemzetvezető” jóval kevésbé érdekes, mint mozgalmának működése, táborának társadalmi összetétele. Pelle János írása.