Titkos megállapodást kötött Oroszország és Irán

A Fox News Digital értesülései szerint Irán titkos megállapodást kötött Oroszországgal az uránszállítások garantálása érdekében.

Egy új iráni atomalkut jelentősen hátráltathat, hogy a Fox News Digitalnak nyilatkozó hírszerzési források azt mondták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett, hogy visszaadja az Irántól kapott dúsított uránt, ha az új atomalkuról szóló tárgyalások kudarcot vallanak. Az amerikai külügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a jelentéseket.

A külügyminisztérium szóvivője a Fox News Digitalnak azt mondta:

„Nem kommentáljuk az állítólagos titkos hírszerzési jelentéseket, de mindenesetre a JCPOA már hónapok óta nincs napirenden”.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a külügyminisztériummal szemben a Fox News kérdéseire még csak nem is válaszolt.

Az Egyesült Államok és a többi világhatalom által az iráni atomalku (hivatalos nevén a közös átfogó cselekvési terv, JCPOA) felélesztésére tett erőfeszítések egyik fő eleme, hogy Oroszországban tárolják Teherán dúsított uránját. Az urán tárolását Oroszország azzal indokolja, hogy így, elviekben, megakadályozzák, hogy a rezsim atombomba építéséhez használja fel azt.

A külföldi hírszerzési források most azt állítják:

„A két ország közötti megállapodás részeként Oroszország vállalta, hogy a lehető leggyorsabban visszaadja Iránnak az összes dúsított uránt, ha az Egyesült Államok miatt bármilyen okból nem lesz megállapodás”.

Megszólalt az ukrajnai háború és az iráni atomprogram kapcsán a CIA kémfőnöke

William Burns szerint a 2023-as év kritikus lesz.

„Számomra logikus lenne, hogy beleegyeznének egy ilyen típusú mellékalkuba” – mondta Rebekah Koffler, az amerikai védelmi hírszerző ügynökség volt elemzője. Koffler megjegyezte, hogy

„az oroszok megpróbálnak mindkét oldalra játszani. Egyrészt nem akarják, hogy Iránnak atomfegyvere legyen. Másrészt viszont segítséget akarnak Irántól Ukrajnának”.

„Oroszországnak előnyös, hogy a JCPOA részes fele. Oroszország taktikája az, hogy elhúzza a dolgokat, és mindkét oldalt kijátssza. Ez Putyinnak mindkét féllel szemben befolyást biztosít, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy alkusznak tekintsék. Oroszország ezzel azt jelzi, hogy az USA függ Oroszországtól” – tette hozzá.

„Az oroszok megpróbálják jelezni az irániaknak, hogy segíteni fognak nekik, ahogyan azt az iráni polgári célú atomprogrammal is tették. Másrészt talán nyomást akarnak gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy kössék meg az alkut.

Ez csak része Putyin szokásos forgatókönyvének, hogy megpróbálja kijátszani az ellenfeleit”.

Kiszivárgott jelentés: Izrael kész odacsapni Iránnak

Egy kiszivárgott jelentés szerint Izrael felkészül az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges akciókra.