Vizsgálat indult a magát zsidónak hazudó republikánus képviselő ellen

Az amerikai képviselőház etikai bizottsága bejelentette, hogy vizsgálatot indít a vitatott George Santos képviselő ellen a kampánya során elkövetett hazugságai miatt.

A képviselőház republikánus vezetése, azt mondta, hogy annak vizsgálat eredményei végső soron meghatározzák a Long Island-i képviselő sorsát, akit korábban lemondásra szólítottak fel.

Santos a Twitteren közölte, hogy „teljes mértékben együttműködik” az etikai bizottsággal, de nem kívánt további megjegyzéseket fűzni az ügyhöz.

A dolgok jelenlegi állása szerint az etikai bizottság öt demokrata és öt republikánus képviselője egyhangúlag megszavazta egy albizottság felállítását Santos kivizsgálására.

A vizsgálat többek között a 2022-es kampányából származó „törvénytelen tevékenységet”, a nem megfelelő pénzügyi jelentést és az összeférhetetlenségre vonatkozó szövetségi törvények megsértését fogja vizsgálni.

Egy hónappal azután, hogy megválasztották a képviselőházba, a New York Times arról számolt be, hogy Santos hazudott az önéletrajzának nagy részeiről, beleértve azt, hogy hova járt iskolába, korábbi munkahelyeiről és pénzügyi helyzetéről.

Holokauszt-túlélők unokájának hazudta magát a republikánus képviselő

Más stiklikkel kapcsolatban sem bontotta ki teljesen az igazság minden részletét.

Azóta Santos ellen szövetségi vizsgálat is folyik a kampányfinanszírozása miatt.

Nassau megye kerületi ügyésze, ahol Santos körzetének székhelye van, szintén nyomoz Santos ellen, akárcsak a New York-i főügyész.

Mike Lawler republikánus képviselő, aki Santos lemondásra szólította fel, nyilatkozatban közölte:

„Ez az etikai vizsgálat már régóta esedékes, és várom a gyors és alapos vizsgálatot”.

„Ahogy már korábban is mondtam, George Santos viselkedése kínos és méltatlan. Ha lenne egy kis méltósága, lemondana” – mondta Lawler.

Dan Goldman demokrata képviselő, aki Ritchie Torres képviselővel együtt nyújtotta be az etikai panaszt Santos ellen, egy nyilatkozatban felszólította vizsgálóbizottságot, hogy a vizsgálat „gyorsan” folyjon, és hozzátette:

„Ha nem működik együtt teljes mértékben, ahogyan azt megkövetelik, azonnal ki kell zárni a kongresszusból”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Becsapott minket” – a zsidó republikánusok elhatárolódnak hazug képviselőjüktől

George Santost többé nem látják szívesen.