Hoppá: Nem hiteles a Dareiosz-felirat

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság péntek reggel azt az üzenetet küldte ki, hogy a Nagy Dareiosz nevével ellátott darabka nem hiteles.

Az arámi nyelvű feliraton az állt, hogy „Dareiosz 24. éve”, ami Kr. e. 498-ra datálja. A rövid szöveg tehát Nagy Dareiosz (I. Dareiosz) perzsa király, Ahasvérus apjának nevét rögzíti.

A publikálást követően az a szakértő, aki tavaly augusztusban részt vett az ásatási expedícióban, kapcsolatba lépett az Izraeli Régiségügyi Hatósággal. Ő egyike azon kevés kutatóknak, akik az ősi arámi feliratokra szakosodtak, és bevallotta, hogy egy diákcsoportnak bemutatta, hogyan írták fel a feliratokat az ókorban. Ezután a helyszínen hagyta a cserépedényt, ami a téves azonosításhoz vezetett.

Kihallgatták, és azt mondta, hogy ezt nem szándékosan és rosszindulat nélkül tette.

Amikor Tel Lachishban megtalálta a cserépdarabot, Eylon Levy azt hitte, hogy valaki megtréfálta. „Amikor felvettem az agyagdarabot, és megláttam a feliratot, megremegett a kezem” – emlékezett vissza Eylon Levy, akinek főállásban Yitzhak Herzog elnök nemzetközi tanácsadója. „Jobbra és balra kerestem a kandi kamerát, mert biztos voltam benne, hogy valaki egy jól kidolgozott tréfát űz velem”.

Nem is tévedett akkorát, mint gondolta.

„Az IAA teljes felelősséget vállal a szerencsétlen eseményért”

– magyarázta Gideon Avni professzor, az IAA vezető tudósa.

„A cserépdarabot Dr. Haggai Misgav, az ősi arámi írás egyik vezető kutatója és Sa’ar Ganor, Tell Lachish és környékének régésze vizsgálta. Mint azonban kiderült, a lelet nem ősi feliratot visel. A tudományos igazságra törekvő intézményként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy kijavítsuk az elkövetett hibát, és ezt a nyilvánossággal is megismertessük. Az etikai és tudományos gyakorlat szempontjából ezt nagyon súlyos esetnek tartjuk. Az újonnan feliratozott cserépdarabot a helyszínen hagyni gondatlanság volt, és a kutatók által elkövetett hibához vezetett, és eltorzította a tudományos igazságot. Az ilyen esetek a régészeti kutatásban nagyon ritkák”.

„Az eset jól szemlélteti, hogy milyen veszélyeket rejt az ókori leleteken modern írások hozzáadása – ez a jelenség évek óta az egész tudományos közösséget nyugtalanítja. Egy tapasztalt epigráfus által végzett paleográfiai vizsgálaton túlmenően a korongot több laboratóriumban is megvizsgálták, és megállapították, hogy az ókori. Ez ismét azt bizonyítja, hogy csak az ellenőrzött régészeti ásatásokon feltárt leletek tekinthetők 100%-ig hitelesnek. Minden más lelet hitelességével kapcsolatban kérdéseket kell felvetni.”

E sajnálatos eset következtében az Izraeli Régiségügyi Hatóság felfrissíti a megfelelő eljárásokat és irányelveket az országban dolgozó minden külföldi expedícióval szemben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Törökország beleegyezett, hogy visszaadja a Siloáh-feliratot Izraelnek

A 2700 éves kőtábla alátámasztja a Bibliának az egyik történetét.