Vezető izraeli haredi lap: A harc az ortodoxia megmentéséért folyik

A Bechádré Chárédim című vezető izraeli haredi lap is beszámolt a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség napokban megtartott vezetőváltásáról. A lap szerint az egykor patinás, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben kifosztott, mára drámai mértékben kiüresedett hitközség megmentéséért folyó harc a kétszáz évvel ezelőtt indult vallásreform (Magyarországon neológia) elleni harchoz hasonlít, legalábbis ami a tétet illeti.

A lap úgy fogalmaz, hogy a MAOIH vezetéséért folyó küzdelemben a tét, hogy a hitközség ne kerülhessen a neológia kezébe, így a két szemben álló erő a Chátám Szofer (Mose Schreiber pozsonyi ortodox rabbi, 1762–1839, aki életét tette fel a vallásreformáció elleni küzdelemre – a szerk.) öröksége, illetve a neológia (értsd Mazsihisz — a szerk.).

„Az ügynek, amelynek részletei vastag könyveket töltenek meg, súlyos jelentése van, következményei pedig óriásiak és drámaiak lehetnek. A közösség egyik magas rangú tagja a Bechádré Chárédimmel folytatott beszélgetés során kifejtette:

»A közösség és intézményei megmentésének kritikus szükségességén kívül nyilvánvaló, hogy a kormány nem fogja eltűrni, hogy a kijelölt állami pénzek továbbra is eltűnjenek. A helyzet rendkívül érzékeny«

–- utalt a megkérdezett egyén azokra az állításokra, amelyeket az előző vezetés súlyos pénzügyi sikkasztásról terjednek és amelyek miatt szükségessé váltak a változások.”

A lap szerint „az egyik oldalon azok állnak, akik igyekeznek visszakerülni a közösség élére és átadni azt a neológia irányítása alá, ahogyan az korábban volt, a másik oldalon Oirechman Smuel rabbi áll, aki a közösség tagjaival együtt vezeti a kampányt és azon munkálkodik, hogy a magyarországi vallásos zsidó közösségek szorosabb koordinációban működjenek együtt.”

A Bechádré Chárédim hozzáteszi, hogy „az elmúlt évtizedben Oirechman rabbi szoros együttműködésben dolgozott Köves Slomó rabbival, magyarországi zsidó reneszász vitathatatlan vezetőjével.”

Elsők között gratulált a MAOIH új vezetésének az izraeli diaszpóraügyi miniszter

Ámicháj Chikli sikeres munkát kívánt a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség főtitkárának.