15 ezren követelik Barcelonától az Izrael-ellenes bojkott visszavonását

A több mint 15 000 aláírással ellátott petíció felszólította Barcelona városi tanácsát, hogy szavazzon a Tel-Avivval való testvérvárosi kapcsolat helyreállításáról.

A Combat Antisemitism Movement (CAM), az Israel-Spain Forum Alliance (ISFA) és a Center for Jewish Impact (CJI) csütörtökön közös felhívást tett közzé, amelyet egy több mint 15 000 aláírással ellátott petíció támogat, és amelyben arra kérik Barcelona városi tanácsát, hogy szavazzon a Tel-Avivval való „testvérvárosi” kapcsolat helyreállításáról, amelyet Ada Colau polgármester a hónap elején szakított meg.

„A Barcelona és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodás felmondására irányuló törekvések nem csak elhibázottak, hanem az IHRA antiszemitizmus munkadefiníciója szerinti antiszemitizmusban gyökereznek” – írták a szervezetek a városi tanácsnak címzett levélben. „A Barcelona-Tel Aviv szövetség felmondását szorgalmazó BDS-aktivisták a béke elutasítói, akik Izrael puszta létezésének delegitimálására törekszenek.”

„Az igazi béke és megbékélés a párbeszéd és az elkötelezettség, nem pedig a bojkott és az elszigetelődés révén épül, és a Barcelona és Tel-Aviv közötti kötelékeket – amelyek a nemzetiségek és vallások közötti toleranciát és társadalmi harmóniát elősegítik – támogatni kell, nem pedig lerombolni”

– tették hozzá.

Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

A katalán főváros baloldali vezetése beállt az Izrael-gyűlölő szervezetek javaslata mögé.

Colau, a város polgármestere február 8-i határozatában kijelentette, hogy felfüggeszti a város minden kapcsolatát Izraellel, arra hivatkozva, amit „a palesztin lakosság emberi jogainak ismételt megsértésének és az ENSZ határozatainak be nem tartásának” nevezett.

Hozzátette, hogy Barcelona fenntartja kapcsolatait „azokkal az izraeli és palesztin szervezetekkel, amelyek továbbra is a békéért és az apartheid ellen dolgoznak”.

A múlt héten a spanyol kormány bírálta Colau döntését, „egyoldalú lépésnek” nevezve azt, amely „semmi jót nem hoz”.

Tavaly júniusban a katalán parlament elfogadott egy határozatot, amelyben elismerte, hogy Izrael „apartheid bűnöket követ el a palesztin nép ellen”, és felszólította a katalán és a spanyol kormányt, hogy ne nyújtson „segélyt vagy támogatást” Izraelnek.

A barcelonai városatyák nem kérnek a polgármester Izrael-ellenes döntéséből

Saját pártján kívül mindenki kihátrált a baloldali polgármester asszony mögül.