Tárgyalóasztalhoz ülnek Jordániában az izraeli és palesztin tisztviselők

Az izraeli és palesztin tisztviselők a tervek szerint a nap folyamán találkoznak a jordániai Akabában, hogy csökkentsék a feszültséget Júdea-Szamáriában és a Gázai övezetben. A találkozón amerikai és egyiptomi képviselők is részt vesznek.

Az izraeli delegációban a hírek szerint ott lesz Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó és Ronen Bar, az Izraeli Biztonsági Ügynökség (Sin Bét) vezetője, a palesztin csoportot pedig Mazsed Faradzs, a Palesztin Hatóság hírszerzési vezetője vezeti. Az Egyesült Államokat a Fehér Ház közel-keleti koordinátora, Brett McGurk képviseli majd.

„Izrael elfogadta az amerikai felajánlást, hogy részt vesz a találkozón, amelyen a résztvevő országok biztonsági képviselői megvitatják, hogy miként lehet a régióban a [muzulmán ünnepi] ramadán hónap előtt csillapítani a feszültséget”

– olvasható az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében.

Felgyorsítanák a fegyvertartási engedélyek kiadását Izraelben

A nemzetbiztonsági miniszter szerint a palesztin terroristák miatt van erre szükség.

Az izraeli média egy jordániai tisztviselőt idézett, aki szerint „a politikai-biztonsági találkozó része [Ammán] fokozott, folyamatban lévő erőfeszítéseinek, amelyeket a Palesztin Hatósággal és más felekkel összehangolva tesz az egyoldalú [izraeli] intézkedések és a további erőszakot szító összeomlás megszüntetésére”.

A találkozóra a Júdea-Szamáriában zajló izraeli terrorellenes műveletek közepette kerül sor, amelyet a palesztin terrorhullám vont maga után.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Izrael állítólag beleegyezett a júdea-szamáriai építkezések szüneteltetésébe

Egy izraeli hírportál szerint az Egyesült Államok erős nyomására megegyezett egymással a Netanjahu-kormány és a Palesztin Hatóság.