Felgyorsítanák a fegyvertartási engedélyek kiadását Izraelben

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali Zsidó Erő párt vezetője közölte kedden, hogy szeretné az eddigi ötszörösére gyorsítani a fegyvertartási engedélyek kiadását.

A Zsidó Erő kedden közleményt adott ki arról, hogy Ben-Gvir utasítást adott a fegyvertartást szabályozó hivatalnak:

gyorsítsa fel az engedélyek kiadását a mostani nagyjából havi kétezerről tízezerre.

Fegyvert viselő civilek és szolgálati fegyverüket maguknál tartó, szolgálaton kívül lévő katonák eddig sem számítottak ritkaságnak Izraelben, különösen nem a júdea-szamáriai zsidó településeken.

A január 27-i terrorcselekmény másnapján egy 13 éves palesztin fiatal nyitott tüzet járókelőkre Jeruzsálem Szilván nevű kerületében, két járókelőt megsebesítve, mígnem egy fegyveres civil visszalőtt, és megsebesítette a támadót. Izraeli miniszterek ez utóbbi esetre hivatkozva szorgalmazzák a fegyverengedélyek számának megsokszorozását.

Az izraeliek többsége a gyakorlatilag minden állampolgárra kiterjedő kötelező katonai szolgálat folytán jártas a fegyverforgatásban, azonban a civileknek szigorú előírások korlátozzák a fegyverbirtoklást és -használatot. Az engedély a legtöbb esetben legfeljebb pisztolyokra terjed ki.

Csehország harca a fegyvertartás jogáért

„A közelebbi és a távolabbi jövőre nézve is arra kell számítanunk, hogy elsősorban az Európai Unió részéről további alattomos támadások érik majd mindazokat az intézményeket, amelyek aládúcolják az emberi méltóságot és szabadságot, s védvonalat képeznek az élet és boldogulás érdekében az egyén és a hatalom között.” Gallai Tamás írása.