Kilenc terroristát sikerült kiiktatni egy szamáriai rajtaütésben

Lövöldözés tört ki a Palesztin Hatóság által igazgatott szamáriai Schem (Náblusz) városban szerda reggel, miután az izraeli erők körülzártak egy épületet, ahol egy körözött terrorista rejtőzött. A terroristák tüzet nyitottak az izraeli erőkre, akik viszonozták a tüzet.

A tűzharcban kilenc terroristát sikerült kiiktatni, köztük kettő részt vett Ido Baruch izraeli törzsőrmester meggyilkolásában. A 21 éves katonát tavaly lőtték le terroristák a szamáriai Sávei Somron város közelében.

A megölt terroristák között voltak a palesztin Iszlám Dzsihád vezető tagjai, valamint több más csoport terroristái is. A halottak között szerepel a 26 éves Muszab Munir Muhammad Awais, a Balata Brigád egyik vezetője, valamint az Al Kudsz Brigádok vezetője, Muhammed Abu Bakr.

شبكة قدس الإخبارية on Twitter: „تغطية صحفية: استمرار الاشتباكات العنيفة في البلدة القديمة بنابلس في هذه اللحظات. pic.twitter.com/9Vq9WrDN3H / Twitter”

تغطية صحفية: استمرار الاشتباكات العنيفة في البلدة القديمة بنابلس في هذه اللحظات. pic.twitter.com/9Vq9WrDN3H

A Palesztin Hatóság egészségügyi tisztviselői arról számoltak be, hogy a tűzharcban 97 palesztin sebesült meg, izraeli oldalról nincs se halott, se sebesült.

Az éjszaka folyamán az izraeli hadsereg erői a Sin Bet ügynökeivel és a határrendőrség tisztjeivel együttműködve Júdea és Szamária több falujában is akcióztak, és öt terrorizmussal gyanúsított személyt tartóztattak le.

Az akcióra válaszul szerda délután  palesztinok gumiabroncsokat kezdtek égetni az izraeli határ közelében, a Gázavárostól keletre fekvő Malaka táborban.

A Hamász szóvivője, Hazem Kasszem elítélte a rajtaütést, kijelentve: „A megszállók fokozzák a népünk elleni agressziójukat azzal, hogy ma megrohamozták Náblusz városát és ostromolják a polgárokat”.

„A jobboldali, fasiszta, cionista kormány a helyzet eszkalálására törekszik a helyszínen, mivel bűnös terrorista céljai vannak”

– tette hozzá Qassem.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja.

Terror Jeruzsálemben: vérfürdőt rendezett egy palesztin terrorista, sok halott

A palesztinok édességosztással és tűzijátékkal ünnepelték a jeruzsálemi zsinagóga elleni terrortámadást.