Agyonlőttek egy izraeli katonát Szamáriában

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a katonára a közelben elhaladó autóból nyitott tüzet két támadó a Náblusztól észak-nyugatra található Savei Somron településen. A katonát kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. Az elkövetők után hajtóvadászatot indítottak.

Nábluszi palesztin terroristák Oroszlánbarlang nevű új iszlamista csoportja jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

„Hősies harcosaink egy csoportja minőségi műveletet hajtott végre”

– közölte a szélsőséges szervezet.

„Azt üzenjük a Nablusz városát minden irányból ostromló telepeseknek: ma meglátjuk, valójában ki ostromol kit”

– tették hozzá.

Izraeli biztonsági tisztségviselők többször felszólították a Palesztin Hatóságot (PH), tegyen többet a fegyveres erőszak megfékezéséért. A Ciszjordánia szerte egyre népszerűtlenebb PH jelezte: az izraeli műveletek módszeresen aláássák hatalomgyakorlási képességét a térségben.

A hétvégén Kelet-Jeruzsálemben lelőttek egy 18 éves izraeli katonát, válaszul a hadsereg benyomult a város melletti Suafát palesztin menekülttáborba, ahonnan az elkövető érkezett. A táborból összecsapásokat jelentettek, az itt élők kövekkel dobálták meg a katonákat, akik könnygázt is bevetettek.

Zavargások törtek ki a Palesztin Hatóság területén

A zavargások azért törtek ki Nábluszban, mert a PH biztonsági erői hétfő este letartóztattak egy izraeli körözés alatt álló Hamász-aktivistát.