Elítélte Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn elítélte Izrael azon terveit, amelyek a zsidó települések gyarapítását tűzik ki célul Júdea-Szamáriában. Az úgynevezett elnöki nyilatkozatként elfogadott dokumentum hat év után az első olyan fellépést jelenti Izrael ellen, amelyet az Egyesült Államok nem vétózott meg.

„A Biztonsági Tanács újfent megismétli, hogy Izrael [júdea-szamáriai] zsidó telepekre vonatkozó tevékenysége súlyosan veszélyezteti az 1967-es helyzeten alapuló kétállami megoldást”

– olvasható a nyilatkozatban, utalva annak a palesztin államnak a víziójára, amely a nemzetközi elképzelések szerint Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia) és a Gázai övezetben jöhetne létre a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

„A BT mély aggodalmát és döbbenetét fejezi ki Izrael február 12-i bejelentése kapcsán”

– áll a nyilatkozatban, reagálva az izraeli kormány azon tervére, miszerint még több zsidó települést létesítenének a vitatott területeken, a meglévőket pedig építkezésekkel és betelepítésekkel terjesztenék ki.

Még több zsidó települést létesítene az izraeli nemzetbiztonsági miniszter

Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország külügyminiszterei haladéktalanul mély aggodalmuknak adtak hangot.

A nyilatkozat – amelyet a BT mind a 15 tagjának jóvá kellett hagynia – azután nyerte el Washington támogatását is, hogy az Egyesült Arab Emírségek „a felek közt kialakult pozitív párbeszédre” való tekintettel úgy döntött, nem indítványoz még élesebb tartalmú tervezetet; ezt ugyanis az Egyesült Államok Izrael szövetségeseként várhatóan leszavazta volna.

A szigorúbb változat, melyet a Reuters hírügynökség megszerzett,

„a megszállt palesztin területeken történő telepítési tevékenységek azonnali és teljes felfüggesztését”

követelte volna Izraeltől. Elfogadásának azonban fontos kitétele lett volna, hogy a BT öt állandó tagja közül egyik se ellenezze az indítványt.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a BT ülésén kijelentette, hogy

Washington ellenzi Izrael február 12-i kijelentéseit, kiemelve, hogy „az ilyen egyoldalú intézkedések csak tovább fokozzák a feszültséget, a felek közti bizalom rovására mennek, és aláássák a kétállami megoldásra irányuló tárgyalásokat”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn azt mondta:

kormánya a következő hónapokban nem fogja jóváhagyni újabb telepek létrehozását Júdea-Szamáriában.

Izrael-ellenes indítványt kezdeményez az ENSZ BT-ben a Palesztin Hatóság

A júdea-szamáriai lakások lakások legalizálását nehezményezik.

Az izraeli miniszterelnök hivatala állásfoglalásában hétfőn este egyoldalúnak nevezte az ENSZ BT nyilatkozatát, az Egyesült Államokat pedig bírálta, amiért támogatta ezt a dokumentumot.

„Ezt a nyilatkozatot nem kellett volna megtenni, az Egyesült Államoknak pedig nem kellett volna ehhez csatlakoznia”

– tette hozzá.

Netanjahu hivatala szerint

a világszervezet vezető testületének nyilatkozata „megtagadja a zsidók jogait, hogy történelmi hazájukban élhessenek, fittyet hány a jeruzsálemi terrortámadásokra, amelyek ebben a hónapban tíz izraeli állampolgár életét követelték, figyelmen kívül hagyja továbbá azt a tényt, hogy a Palesztin Hatóság pénzeli a terrorizmust és a terroristák családjait és lekicsinyli az antiszemitizmust, amely zsidók millióinak meggyilkolásához vezetett”.

Rijád Manszúr, a palesztinok ENSZ-nagykövete ugyanakkor üdvözölte a nyilatkozat elfogadását.

„Nagyon örvendünk, hogy az ENSZ BT nagyon határozott, egyhangú üzenetet küldött Izrael február 12-én született „illegális, egyoldalú döntésével szemben”, amelynek értelmében visszamenőleges hatállyal kilenc zsidó telepet engedélyeznek Ciszjordániában, illetve további 10 ezer új lakóegység építését.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Izrael állítólag beleegyezett a júdea-szamáriai építkezések szüneteltetésébe

Egy izraeli hírportál szerint az Egyesült Államok erős nyomására megegyezett egymással a Netanjahu-kormány és a Palesztin Hatóság.