Még több zsidó települést létesítene az izraeli nemzetbiztonsági miniszter

Még több zsidó települést létesítene Júdea-Szamáriában Itámár Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a vallásos-cionista Zsidó Erő párt vezetője az amerikai és európai aggályok ellenére.

„Izrael földje Izrael népének tulajdona”

– hangoztatta Ben-Gvir keddi videóüzenetében.

„Ez a küldetésünk. Ezt a tant követjük”

– mondta a tárcavezető.

„Kilenc telep jól hangzik, de még mindig nem elég. Ennél sokkal többet akarunk”

– tette hozzá, miután vasárnap Izrael visszamenőleges hatállyal engedélyezett kilenc, engedély nélkül létesített zsidó települést Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia), és további építkezéseket jelentett be a térségben.

EU-országok aggodalmaskodnak a lakásépítések miatt Júdea-Szamáriában

„Az új lakások további akadályt jelentenének a kétállami megoldás megvalósításában” – figyelmeztettek tizenöt ország külügyminiszterei közleményükben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a bejelentés nyomán „mély aggodalmának” adott hangot. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország külügyminiszterei kedden hasonló nyilatkozatokat tettek közzé.

„Határozottan elutasítjuk ezeket az egyoldalú lépéseket, amelyek csak súlyosbítják majd a feszültséget az izraeliek és a palesztinok között, aláásva a kétállami megoldás tárgyalásos elérését”

– olvasható állásfoglalásukban.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Ember! Most jövök a Templom-hegyről!

Alig lépett hivatalba Netanjahu új vallásos-cionista kormánya, máris valótlanságokat állítanak egyik miniszteréről a nemzetközi és hazai sajtó egyes szereplői.