Újraindítják az izraeli légijáratokat Törökországba

Mindhárom nagy izraeli légitársaság újraindítja törökországi járatait – jelentette be kedden Ankarában az izraeli külügyminiszter, hozzátéve, hogy a döntéssel elősegítik a kapcsolatok normalizálását.

Eli Cohen „szolidaritási látogatásnak” nevezte útját, utalva ezzel a Törökország déli részét múlt héten sújtó földrengésekre. A tragédia nyomán Izrael segélyszállítmányokat, valamint mentőalakulatokat is küldött a kárvallottak megsegítésére.

Cohen hangsúlyozta, hogy a légi közlekedés felújításától a turizmus élénkülését várja. Leszögezte:

míg tavaly mintegy 800 ezer izraeli turista érkezett Törökországba más légitársaságok járatain, a mostani döntés következtében idén ez a szám egymillióra is nőhet.

Izraeli tisztségviselők közölték: a járatok újraindítása a tavaly megszületett, a légi közlekedés biztonságról szóló kétoldalú egyezmény része.

„Reméljük, hogy a földrengés következtében az országaink között kialakult szolidaritás segít új fejezetet nyitni a kapcsolatokban”

– szögezte le a közös sajtótájékoztatón Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Olajág hadművelet: 150 fős izraeli mentőexpedíció indult Törökországba

„Megtiszteltetés segíteni törökországi barátainknak” – mondta a misszió vezetője.

Az utóbbi 15 évben viszály és ellenségeskedés jellemezte Törökország és Izrael viszonyát a 2008-2009-es gázai háború, és a Gázai övezetbe tartó török flottillára 2010-ben mért izraeli csapás miatt, emiatt izraeli külügyminiszter legutóbb csak 2007-ben látogatott Törökországba.

2013 márciusában Tel-Aviv bocsánatot kért Ankarától a török flottillára mért izraeli csapásért, amivel utat nyitott a kétoldalú kapcsolatok normalizálása felé.

Mevlüt Cavusoglu májusban látogatott Izraelbe, ahol találkozott akkori hivatali partnerével, Jaír Lapiddal is. A felek ekkor tárgyaltak az izraeli légitársaságok törökországi útjainak, valamint a gazdasági vegyesbizottság munkájának az újraindításáról.

Netanjahu Erdogannak: A két ország közötti kapcsolatok új korszaka kezdődik

A két vezető utoljára 2013-ban beszélt egymással.