Olajág hadművelet: 150 fős izraeli mentőexpedíció indult Törökországba

Az izraeli hadsereg 150 katonából álló küldöttsége úton van Törökországba, hogy segítsen a mentési munkálatokban, miután a hétfői hatalmas földrengés több ezer halottat és sérültet követelt.

Az „Olajág” hadművelet az izraeli hadsereg 30. missziója az elmúlt 41 évben, és Golan Vach ezredes vezeti, aki szerint

„megtiszteltetés segíteni törökországi barátainknak”.

„Ez a legrosszabb helyzet a 2021-es haiti földrengés óta”, amelyben közel 2250 ember halt meg

– tette hozzá.

„A katonákat Adanába (Dél-Törökországba) fogják küldeni”

– folytatta.

„Mi is készen állunk a humanitárius segítségnyújtásra, de a török kormány egyelőre kutató-mentő csapatokat kért. Tisztában vagyunk azzal, hogy újabb földrengések is előfordulhatnak”.

Vach megjegyezte, hogy

Izrael „segítséget ajánlott a szíriaiaknak, de ez nem része ennek a lépésnek”.

Izrael mentőegységet küld Törökországba

Izrael felajánlotta, hogy mentőcsapatokat küld Törökországba, hogy segítsenek a túlélők felkutatásában a földrengés után.

Az izraeli hadsereg egy missziója 1999-ben is járt Törökországban egy földrengés után, de a mentési képességek ma már sokkal nagyobbak.

„Van néhány hely, amelyet hírszerző szolgálataink már most munkalehetőségként jellemeztek – három városi terület: Gaziantep, Adana és Sepga, ahol van egy nagyon magas épület, amely ott megsérült, és sok áldozatot követelt. A hírszerzés nagyon jó munkát tud végezni, és úgy gondolom, hogy amikor leszállunk, a célok világosabbak lesznek”

– mondta.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „הערב תמריא משלחת ״ענפי זית״ של צה”ל, משרד הביטחון ומשרד החוץ, למוקד ההרס בטורקיה, בו התרחשו רעידות האדמה. המשלחת, בהובלת פיקוד העורף, תמריא במטוסי חיל האוויר מבסיס נבטים, ועם נחיתתה תחל מיידית במשימת החילוץ והסיוע >> pic.twitter.com/29OYdcgGI1 / Twitter”

הערב תמריא משלחת ״ענפי זית״ של צה”ל, משרד הביטחון ומשרד החוץ, למוקד ההרס בטורקיה, בו התרחשו רעידות האדמה. המשלחת, בהובלת פיקוד העורף, תמריא במטוסי חיל האוויר מבסיס נבטים, ועם נחיתתה תחל מיידית במשימת החילוץ והסיוע >> pic.twitter.com/29OYdcgGI1

Vach elmondta, hogy

küldöttsége „távolról vizsgálja az összes információt… a török állampolgároktól, a közösségi médián, a törökországi kormányzati hálózatokon és a velünk kapcsolatban álló ENSZ segélyszervezetektől származó információkat”.

A ZAKA izraeli humanitárius szervezet önkéntesekből álló csapata szintén Törökországba repül hétfő este „azzal a céllal, hogy segítsen az eltűntek felkutatásában és segítséget nyújtson a sérülteknek” – mondta a ZAKA egyik tisztviselője.

„Ez a ZAKA önkénteseinek első csoportja, amely a katasztrófa sújtotta területre utazik. Szükség szerint további önkénteseket küldünk a helyszínre, remélve, hogy sikerrel járnak”.

A Törökországot és Szíriát sújtó pusztító földrengéseknek több mint 2700 halottja és még több sérültje van. Mintegy ötven ország már felajánlotta segítségét.

A szíriai kormány tagadja, hogy segítséget kért volna Izraeltől

Izrael korábban arról számolt be, hogy Szíria diplomáciai csatornákon keresztül felkérte a földrengés utáni segítségnyújtásra, és jelezte, hogy kész teljesíteni a kérést.