A szíriai kormány tagadja, hogy segítséget kért volna Izraeltől

Az Al-Watan szíriai kormánypárti napilap hivatalos forrásra hivatkozva cáfolta, hogy Damaszkusz segítséget kért volna Izraeltől a hétfői földrengés okozta károk enyhítésére.

Izrael korábban arról számolt be, hogy Szíria diplomáciai csatornákon keresztül felkérte a földrengés utáni segítségnyújtásra, és jelezte, hogy kész teljesíteni a kérést, ami az ellenséges viszonyra való tekintettel ritka együttműködésnek számítana a szomszédos országok között.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala már azt is bejelentette, hogy a segélyt rövidesen küldik.

Ám egy szíriai hivatalos forrás – arra hivatkozva, hogy Szíria nem kér segítséget egy olyan entitástól, amely az elmúlt években szíriaiak meggyilkolásában vett részt – cáfolta a segítségkéréssel kapcsolatos híreket.

2011 óta, a szíriai polgárháború kitörését követően Izrael több száz légicsapást hajtott végre a szíriai hadsereg, az Irán-barát fegyveres erők – köztük a Hezbollah – állásai ellen az északi szomszédságában fekvő országban.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak több ezer halálos áldozata és sokezer sérültje van.

Izrael mentőegységet küld Törökországba

Izrael felajánlotta, hogy mentőcsapatokat küld Törökországba, hogy segítsenek a túlélők felkutatásában a földrengés után.