Netanjahu Erdogannak: A két ország közötti kapcsolatok új korszaka kezdődik

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt telefonon egyeztetett csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a „kapcsolatok új korszakáról”.

Netanjahu legutóbb 2013-ban beszélt a török elnökkel, amikor bocsánatot kért a Marmara hajón történt erőszakos incidens miatt. A 12 perces csütörtöki telefonhívásban abban állapodtak meg, hogy

a két ország közötti kapcsolatok „új korszakának” megteremtéséért fognak cselekedni.

Netanjahu hivatala bejelentette, hogy a miniszterelnök-jelölt részvétét fejezte ki a héten Isztambulban történt terrortámadás áldozatai iránt, és felajánlotta Izrael segítségét a terrorizmus elleni küzdelemben.

Erdogan köszönetet mondott neki, és részvétét fejezte ki a keddi arieli támadás három izraeli áldozata miatt. Erdogan korábban már gratulált Netanjahunak választási győzelméhez, és ezt a beszélgetés során megismételte.

Netanjahu hivatala szerint a felek megállapodtak abban, hogy Törökország és Izrael kapcsolatában egy új korszak létrehozásán fognak dolgozni együtt. Emellett megvitatták a két ország gazdasági és politikai kapcsolatainak jelentős erősítését célzó lépéseket is.

A két ország augusztusban jelentette be, hogy teljes körűen helyreállítják a 2018-ban felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat. Az Izrael és Törökország közötti megújított biztonsági együttműködésről is beszéltek, miután júliusban már egyeztettek a biztonságiak egy Törökországban végrehajtani tervezett iráni merénylet megakadályozásában.

Elfogták az isztambuli pokolgépes merénylet elkövetőjét

Kiderült, hogy melyik szervezet áll a merénylet mögött.