A Fehér Ház tagadja, hogy Joe Biden ukrán területet ajánlott fel Putyinnak

A Fehér Ház cáfolta azt a jelentést, amely szerint William Burns, a CIA igazgatója a Joe Biden elnök megbízásából kidolgozott béketerv részeként Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ukrajna területének egyötödét ajánlotta fel a folyamatban lévő háború befejezése érdekében – számolt be a Newsweek. 

Sean Davitt, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes szóvivője a Newsweek-nek elmondta, hogy a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap beszámolója „nem pontos”, és hogy a CIA is ezt mondaná.

Az NZZ csütörtökön magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva arról számolt be, hogy Burns január közepén olyan béketervet terjesztett Kijev és Moszkva elé, amely véget vetne a háborúnak.

Az újság szerint a javaslat „Ukrajna területének mintegy 20 százalékát” ajánlotta fel – nagyjából az ukrajnai kelet-donbászi régió méretét.

Egy CIA-tisztviselő a Newsweeknek elmondta, hogy az NZZ jelentésében szereplő állítások, miszerint Burns januárban titkos utat tett Moszkvába, és hogy volt egy békeajánlat, amelyet az igazgató a Fehér Ház nevében terjesztett elő, „teljesen hamisak”.

A múlt hónapban Burns titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon és tájékoztassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – jelentette a Washington Post.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője a Newsweeknek azt mondta, hogy a jelentés „érdekes”, de nem tud „spekulációkat kommentálni”.

Kijev és Moszkva állítólag elutasította a javaslatot. Ukrajna elzárkózott a javaslattól, „mert nem akarják, hogy területüket felosszák”, míg orosz tisztviselők szerint „hosszú távon úgyis megnyerik a háborút”

– jelentette az NZZ.

Német politikusok szerint Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, és a béketerv részeként felajánlotta a területet. Amikor pedig Ukrajna és Oroszország elutasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet – írja a hírportál.

Az Egyesült Államok január 25-én jelentette be, hogy akár 31 darab M1 Abrams harckocsit is küld Ukrajnának. Németország szintén közölte, hogy 14 Leopard 2A6 harckocsit biztosít Ukrajnának, és lehetővé teszi a partnerországok számára, hogy a többi harckocsit újraexportálják Kijev megsegítésére.

Ukrajna követeli, hogy Oroszország teljes mértékben vonja ki csapatait az 1991-es határai szerinti ukrán területről, valamint jóvátételt, háborús bűnökkel kapcsolatos büntetőeljárást az orosz vezetők ellen és NATO-tagságot akar.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások „most már lehetetlenek, mivel sem de facto, sem de jure nincsenek meg a feltételeik”.

Poljanszkij a Newsweeknek azt mondta, hogy a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások „elkerülhetetlenül meg fognak történni. De inkább Oroszország és a Nyugat között, Ukrajna teljes szuverenitáshiányt mutatott. Minél tovább vár a Nyugat, annál rosszabb lesz az eredmény Kijev számára”.

A pacifisták világháborúja

A hosszú béke utolsó napjait éljük. A háttérben a pacifisták lázasan hordjak a rőzsét egy új világháború máglyájához.