Aggódik az iráni elnök a társadalom mély megosztottságán

Hasszan Róháni volt iráni elnök a társadalom mély megosztottságát nehezményezte egy szerdai teheráni beszédében.

A 74 éves Róháni, akit a Safakna síita hírportál idézett, azt állította, hogy ez az utóbbi hónapokban vált nyilvánvalóvá.

„A felelős vezetők fontos feladata, hogy feltárják a tüntetések gyökerét, és párbeszédet folytassanak az emberekkel”

– mondta a 2013-tól 2021-ig hatalmon volt államfő.

Róháni azzal vádolta meg a hivatalban lévő Ebrahim Raiszi elnök kormányát, hogy hiányzik a legitimitása.

„A mai problémák megoldásának nyitja a széles körű részvételen alapuló, versenyszerű választásokhoz való visszatérésben rejlik” – mondta arra utalva, hogy Raiszit 2021 nyarán az ország történetek legkisebb részvételi aránnyal megtartott voksolásán választották meg.

Az utóbbi hetekben több mérsékeltnek tartott iráni politikus is igyekezett kibékíteni az iráni társadalomban egymással szemben álló erőket. Ugyanakkor a főleg fiatalokból álló tüntetők még a reformpolitikusok álláspontját is elutasítják, sokan közülük a jelenlegi politikai berendezkedés felszámolását követelik.

Iránban tavaly szeptember közepén robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. A kormányellenes felhangokkal kísért tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek. A teheráni vezetés álláspontja szerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is. A megmozdulások elleni hatósági fellépések miatt az iráni biztonsági erők és politikai elit több tagja is nyugati szankciós listára került.

Ezért a táncért kapott 10 év börtönt egy fiatal pár Iránban

A tánc és az ellenzéki szimbólumnak számító helyszín verte ki a biztosítékot a rezsimnél.