Zsidó imából idézett az amerikai külügyminiszter izraeli látogatása során

Anthony Blinken hagyományos héber imára hivatkozott, amikor elítélte az elmúlt napok terrorista mészárlásait, és felhívta a figyelmet arra, hogy az első, hét halálos áldozatot követelő jeruzsálemi támadás épp a holokauszt nemzetközi emléknapján történt.

Antony Blinken külügyminiszter egy zsidó imából idézett, amikor hétfőn állami látogatásra érkezett Izraelbe, néhány nappal azután, hogy egy jeruzsálemi zsinagóga előtt elkövetett halálos terrortámadás a palesztin erőszak heves fellángolását váltotta ki országszerte.

Blinken hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott Jeruzsálemben, kedden pedig Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnökkel Rámalláhban. Blinken újságíróknak elmondta, hogy mindkettőjüknek azt fogja mondani, hogy

„minden félnek kötelessége sürgős lépéseket tenni a feszültség enyhítésére és a biztonság és stabilitás feltételeinek megteremtésére, amelyet mind az izraeliek, mind a palesztinok megérdemelnek”.

Blinken hétfőn újságíróknak nyilatkozva egy héber imát idézett, miközben gyászolta a pénteki támadás során meggyilkolt hét embert.

„Sábátkor a zsidók világszerte elmondják a Má Tovu-t. Ennek az imának egy része így szól: »Én pedig nagy szeretettel lépek be Házadba és borulok le előtted«. Hét ember halt meg a pénteki terrortámadásban Neve Jákovban, sokan megsebesültek” – mondta Blinken. „A legtöbben egy zsinagógából jöttek ki ima után. Az áldozatok családjainak őszinte részvétünket fejezzük ki, tudván, hogy soha nem ismerhetjük fel a veszteségük mélységét. Szeretteik emléke legyen áldás.”

A családja révén zsidósággal kapcsolattal bíró Blinken megjegyezte, hogy a pénteki támadás a nemzetközi holokauszt-emléknapon történt, amely az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójára emlékezik.

„Büszke leszel rám” – üzente anyjának a 13 éves jeruzsálemi terrorista

A támadás előtt, Aliwat egyik iskolai füzetében hagyott egy üzenetet, amelyben elmondta, hogy egy zsidók elleni támadásban akar meghalni.