Nő a Pentagonon belül a nyomás, hogy vadászgépeket is adjanak Ukrajnának

Katonai tisztviselők egy csoportja csendben lobbizik a Pentagonban, hogy hagyja jóvá F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldését, hogy segítsenek az országnak megvédeni magát az orosz rakéta- és dróntámadásoktól – állítja a Politico belső forrásokra hivatkozva.

Ukrajna a tavalyi orosz invázió óta amerikai gyártmányú F-16-osokat tart a fegyverkezési kívánságlistáján. Washington és Kijev azonban a tüzérséget, a páncélosokat és a földi légvédelmi rendszereket tekintette sürgősebb szükségletnek, mivel Ukrajna igyekszik megvédeni a polgári infrastruktúrát és visszaszerezni az orosz erők által elfoglalt területeket.

Mivel Ukrajna tavasszal új offenzívát készül indítani a terület visszafoglalására, a védelmi minisztériumon belül egyre nagyobb lendületet vesz a vadászrepülőgépekért folytatott kampány, egy védelmi minisztériumi tisztviselő és két másik, a tárgyalásokban részt vevő személy szerint.

Részben a harckocsik és a Patriot légvédelmi rendszerek gyors jóváhagyása miatt – amelyeket nemrég még tilos volt Ukrajnába exportálni – Kijevben újból megnőtt az optimizmus, hogy az amerikai repülőgépek lehetnek a következők.

„Nem hiszem, hogy elleneznénk” – mondta az F-16-osokról egy magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő. Az illető hangsúlyozta, hogy még nincs végleges döntés.

Ukrajna azonban még nem jelentette ki, hogy a vadászgépek a legfőbb prioritása – hangsúlyozta a tisztviselő, megjegyezve, hogy a Pentagon arra összpontosít, hogy Kijevnek elküldje azokat a képességeket, amelyekre a közvetlen harchoz szüksége van.

A vadászgépek azonban hamarosan az első helyre kerülhetnek. Kijev az elmúlt napokban megújította a modern vadászgépekre vonatkozó kérését, és az ország védelmi miniszterének egyik vezető tanácsadója azt nyilatkozta a médiának, hogy a tisztviselők az Egyesült Államoktól és az európai országoktól fognak repülőgépeket kérni.

A nagy harckocsi huzavona

A háború első 11 hónapja alatt Ukrajna nyugati támogatói makacs következetességgel utasították el az összes kérelmet, kívánalmat, követelést modern nyugati tankok átadására.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szombaton azt mondta, hogy Ukrajna és nyugati szövetségesei „gyorsított” tárgyalásokat folytatnak mind a nagy hatótávolságú rakéták, mind a katonai repülőgépek esetleges küldéséről.

Az ukrán kormány egyik tanácsadója azt mondta, hogy a téma már szóba került Washingtonnal, de egyelőre „semmi túl komoly” nem került terítékre. Egy másik, a Washington és Kijev közötti megbeszéléseket ismerő személy szerint „hetekbe” telhet, amíg az Egyesült Államok döntést hoz a saját repülőgépeinek szállításáról, és jóváhagyja a más országokból származó F-16-osok újrakivitelét.

„Ha megkapjuk őket, a harctéri előnyök egyszerűen óriásiak lesznek. … Nem csak F-16-osokról van szó: negyedik generációs repülőgépeket akarunk”

– mondta a Reutersnek Jurij Sak, aki Olekszij Reznyikov védelmi miniszter tanácsadója.

„Nincs mit bejelentenünk az F-16-osokkal kapcsolatban” – mondta a Védelmi Minisztérium szóvivője. „Mint mindig, továbbra is szorosan konzultálunk az ukránokkal és nemzetközi szövetségeseinkkel és partnereinkkel Ukrajna biztonsági segítségnyújtási igényeiről, hogy lehetővé tegyük számukra az országuk védelmét”.

Ukrajna modern vadászgépeket – az amerikai légierő F-16-os vagy F-15-öseit, vagy európai megfelelőiket, a német Tornadót vagy a svéd Gripeneket – szeretne a szovjet korabeli repülőgépekből álló flottája leváltására. A modernebb gépekből tucatnyi válik elérhetővé a következő egy év során, amikor olyan országok, mint Finnország, Németország és Hollandia, amerikai F-35-ös vadászgépekre váltanak.

Az ukrán repülőgépek kora ellenére Kijev integrált légvédelme megakadályozta, hogy Oroszország uralja az ukrán légteret a február 24-i invázió óta.

Most azonban a tisztviselők attól tartanak, hogy Ukrajna kifogyott az égbolt védelmére szolgáló rakétákból. Amint arzenálja kimerül, Oroszország fejlett vadászgépei be tudnak majd repülni, és Kijev „nem lesz képes versenyezni” – mondta a tárgyalásokban részt vevő tisztviselő.

A modern vadászgépek jelenthetik az egyik megoldást erre a problémára, állítja a Pentagonban és máshol dolgozó katonai tisztviselők egy csoportja. Az F-16-osok levegő rakétákat hordoznak, amelyek képesek lelőni a beérkező rakétákat és drónokat. És ellentétben a Patriotokkal és a Nyugat által jelenleg küldött nemzeti fejlett felszíni-levegő elleni rakétarendszerekkel, a vadászgépek gyorsan mozoghatnak egy területen, hogy különböző célpontokat védjenek.

A pacifisták világháborúja

A hosszú béke utolsó napjait éljük. A háttérben a pacifisták lázasan hordjak a rőzsét egy új világháború máglyájához.